A hét ingatlana

2023.07.16. 11:25

Szereti, ha körüllengi a történelem? Akkor ez a vanyarci kúria Önnek való!

Vanyarcon a helyi ingatlanpiac találatai között bukkant fel a Beniczky-kúria, amit közel 250 millió forintért vásárolhat meg az új tulajdonosa. Ha épp nincs is ennyi pénz a számláján, a csodás díszteremmel és 4 szobával rendelkező ingatlan képeiért mindenképp érdemes kattintani!

Nool.hu

Forrás: ingatlanbazar.hu

Ha nem akar egy lenni a sok közül, ha ki akar tűnni, vagy csak valami egyedirecvágyik, akkor itt ez a történelmi múlttal rendelkező Beniczky kúria, a Budapesttől mindössze 60 kilométerre fekvő Vanyarcon.

Forrás: ingatlanbazar.hu

Az 1830-as években épült kúria kialakítását tekintve 1 díszteremmel, 4 szobával, 2 fürdővel, konyhával, valamint kisegítő helyiségekkel rendelkezik. A fentieken túl rendelkezik még egy pihenőházzal az esetleges alkalmazottak részére, illetve több gazdasági épülettel. A fűtésről gáz cirkó készülék (padlófűtés, illetve radiátor), valamint egy autentikus cserépkályha gondoskodik.

Akár több gépkocsi befogadására is alkalmas az épület mögött elhelyezkedő térkövezett parkoló. A ház körüli feladatok ellátását egy főállásban ott dolgozó személy, illetve idénymunkák esetén további egy fő lát el.

Forrás: ingatlanbazar.hu

Az ingatlan hirdetője különlegességként kiemeli a történelmi személyek garmadáját (Veres Pál és Veres Pálné Beniczky Hermin Karolina, Mikszáth Kálmán, Szontagh Pál, Kossuth Lajos, gróf Teleki Sándorné, gróf széki Teleki Jozefin, Madách Imre), akik megfordultak ott, a gyönyörűen kialakított kertet, a több mint 2,5 hektáros karbantartott és bekerített erdőt, amelyben ott található a híres „Madách hársfa”, valamint azt a természetközelséget, amit megfizetni szinte lehetetlen volna.

Végezetül hirdető az ingatlan „promócióját” a kúriát jól ismerő Mikszáth Kálmán soraival zárja: „Nem olyan kastély ez, mint a többi. Hanem csak annyiban nem páratlan, mert még van egy ilyen: a koltói. S ebben meg van magyarázva a vanyarci kastélynak az ő nagy titulusa. Nemcsak a négy lovon jött vendég kedves ott, hanem az is kedves, aki egy lovon jár. Azon a bizonyos szárnyas lovon, amelyik harmatot eszik, ködből van a kantárja, bánatból van a nyerge, virágszirmokból van neki a patkója. Kitalálja már azt minden okos kovácsmester, aki valaha lovat vasalt, hogy ez csak a pegazus lehet. A vanyarci kastélyban gyakran megfordul a poéta, íróféle ember, sőt talán az is megesik, hogy a nem poéta is azzá lesz ott… Bizony van rá elég ok, kettő is. Madách Imre nem egy szép napot töltött a kedves vanyarci parkban, s az Ember tragédiájának talán sok strófáját itt gondolta ki a suttogó falombok között.”

 További részletek és fotók az ingatlanbazar.hu oldalán! 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!