Hugyag

2017.09.11. 05:26

Létesítményeket avattak a falunapon

fenyvesi

Igen ritka egy kistelepülés életében, hogy néhány órán belül három, a község fejlődését szolgáló létesítményt avassanak fel, illetve fektessék le az alapkövét. Hugyagon ez történt meg szombaton, amikor kora délután átadták a könyvtár épületét, a varrodát és elindították a napelempark beruházásának előkészítését.

Hugyag. A fájdalmas trianoni döntés következtében zsákfaluvá vált Ipoly-parti kisközség rendszerint október végén kerül a közérdeklődés előterébe, hiszen itt, a két acélgyári mártír, Hadady Rudolf és Hargitay Lajos brutális meggyilkolása színhelyén található Nógrád megye egyik kiemelt 1956-os emlékpontja. Ezen kívül csak elvétve kerülnek a hugyagiak a híradásokba, nemrégiben éppen a falu közelében található egykori Ipoly-híd újjáépítése kapcsán, ami viszont biztos, hogy nem a közeli jövőben valósul meg.

Nem csoda hát, hogy némi meglepetésként értek bennünket még július elején Borda Attila polgármester szavai, amikor a szomszédos Csitáron találkozva arra utalt, szeptember második szombatján mindenképpen látogassuk meg egy tudósítás erejéig az ő szűkebb hazáját, mondván komoly beruházásokat adnak át ezen a napon.

Így aztán szombaton a 22-es útról lefordulva Hugyag felé vettük az irányt. A település központjában lévő, egyébként néhány esztendeje szépen korszerűsített óvoda ebédlőjéből a rögtönzött fogadást követően indultunk el az átadóünnepségek helyszíneihez. Először a templomkert mellett található épületnél álltunk meg. Itt alakították ki az egyik teremben a mintegy kétezer kötetes új könyvtárat. Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, a fejlesztésre a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert közel két és félmillió forintból fordítottak forrást, ez kiegészült a helyi önkormányzat önrészével.

Szeretnék, ha nem csupán a kölcsönzések apropóján térnének be ide pár percre az emberek, hanem a nyitvatartási időben népesüljön be a tér, hiszen játékok és egyéb szórakoztató eszközök várják a gyermekeket, a középiskolások dolgozataikra készülhetnek és a felnőttek is hasznosan tölthetnek itt a szabadidejüket. Így a könyvtár a helybeliek számára találkozási pontként szolgálhat, közösségépítő erővel bírhat. Az állomány pedig a salgótarjáni központ segítségével folyamatosan bővülhet, és könyvtárközi kölcsönzésekre is lehetőséget biztosítanak.

A nemzetiszínű szalag átvágását követően balra betértünk egy mellékutcába, ahol néhány méternyi sétálással megközelítettük a következő átadási pontot. A hugyagi székhelyű Nógrád Csillaga Szövetkezet varrodát létesített a faluban, ahol hátrányos helyzetű embereket foglalkoztatnak. Farkas Lóránd a szövetkezet elnöke rövid köszöntőjében hangsúlyozta, a térségben a ruhaipari munkaegységek közül egyedülállóan modern gépparkkal rendelkeznek, ami biztosítja, hogy nemzetközileg elismert márkák, mint például az Amnesia számára is bedolgozhassanak. Közel húsz személyt tudnak jelenleg foglalkoztatni, de ez a létszám fokozatosan emelkedhet, mivel komoly az érdeklődés a varroda iránt. Ráadásul a munka mellett folyamatos képzést is nyújtanak a dolgozóknak, hogy minél előbb elérhessék a megfelelő szakmai színvonalat és tempót.

A harmadik állomásra menet már be kellett pattanni az autókba, illetve az önkormányzati mikrobuszba, és a település délkeleti végére gurultunk ki. Az alapkő-letétel előtt Borda Attila ismertette, hogy a falu határában 5,5 hektáros, önkormányzati tulajdonú földet vontak ki művelés alól, és 2018 tavaszán a Pannon Green Power Kft. támogatásával ezen a területen napelempark építése indul. A 2,5 megawatt energiát termelő, világszínvonalú rendszer ezerötszáz család villamosenergia fogyasztását elégítheti ki, ami azt jelenti, hogy a működtetéssel a környékbeli települések hasonlóképpen jól járhatnak. A cég és a község hosszú távra terveznek, mivel negyven éves partnerségi szerződést írtak alá.

A létesítményavatásokat megtisztelte jelenlétével Balla Mihály országgyűlési képviselő is, aki hangoztatta, a hátrányosabb helyzetű térségek felzárkóztatásának egyik módja éppen az, ami Hugyagon most zajlik. A helyi közösség mindennapjait kényelmesebbé, élhetőbbé tevő vívmányokkal kell gazdagítani a falut. A könyvtár az olvasási kultúra népszerűsítésében és szélesítésében jelenthet előrelépést, a varroda a szociális állapotok javulását eredményezheti biztonságot adó munkahelyek teremtésével, a napelempark pedig olcsóbb áramot visz majd a háztartásokba.

Az alapkő-letétellel nem ért még véget a kirándulásunk. Az ’56-os emlékmúzeum udvarán megkezdődött a falunapi mulatság, a színpadon egymást érték a fellépők, akik közül elsőként a Pilismarótról érkezett Retro Lady-k zenés-táncos műsorát élvezhette a közönség.

Hegedűs Henrik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!