Nógrád megye

2018.01.11. 16:48

Nagymértékű a leárazás, csekély az érdeklődés

Üresen kongó butikok, unatkozó eladók várják a betévedő vásárlókat a salgótarjáni üzletekben.

Ács Noémi

A téli szezonban, kiváltképp az ünnepek után, a legtöbb üzletben hatalmas akciókkal találkozhatunk, százalékjelek jönnek szembe velünk minden sarkon, mégis üresen állnak a boltok.

– Nem igazán jellemző, hogy a leárazások miatt több vá­sárló térne be hozzánk. A karácsony előtti időszakban nyilvánvalóan nagyobb a forgalom, ilyenkor azonban már az akciók sem segítenek – mondta az egyik salgótarjáni ruházati butik eladója.

 

Hiába az ünnepi időszakot követő jelentős árengedmény, az üzletek legtöbbjében csak nézelődnek az emberek Fotók: Hüvösi Csaba

Pedig húsz-, harminc-, sőt, esetenként akár negyvenszázalékos engedményekkel várják a vásárlókat. Sokszor öt-tízezer forintot is spórolhatnánk egy jó minőségű pulóveren vagy nadrágon. A legnagyobb kedvezménnyel pedig a téli kiegészítőket, kesztyűket, sálakat, sapkákat vásárolhatjuk meg, hiszen a januári akciókkal egy időben megindult a készletkisöprés és a tavaszi szezonra való felkészülés is.

Hasonlóan „magányosak” az értékesítők az alacsonyabb árkategóriájú kereskedésekben, csupán egy-egy nézelődő áll a kirakat előtt.

– Év végén jócskán kiköltekeztünk, az ajándékok és a karácsonyi menü is sokba került, úgyhogy egyelőre csak felmérem az árakat – mondta a negyvenöt éves Marika.

Azonban nem csak a butikokban, a hipermarketekben is találkozhatunk engedményekkel: a választék nem túl nagy, az elmúlt évekhez képest pedig lényegesen kevesebb akciós ruha hever a polcokon. A kedvezmény mértéke húsz-harminc százalék az egyes termékekre, ráadásul nem csak a téli kollekciók utolsó darabjait fedezhetjük fel a vállfákon: akad még néhány fürdőruha és bikini is – vásárló azonban az egész részlegen nem látható.

– Én elsősorban inkább a fővárost szoktam megcélozni, ha a téli leárazások időszakában szeretném frissíteni a ruhatáramat – mondta egy neve elhallgatását kérő járókelő.

Azonban nem csak a ruházati cikkekre igaz a tendencia, a műszaki áruházakban is hasonlóan kevesen fordulnak meg, a legtöbben a karácsonykor vásárolt termékeket cseréltetik ki. A kereskedők azonban a kezdeti csalódások ellenére bíznak benne, hogy a munkabérekkel egy időben a vevők is megérkeznek az üzletekbe.

Menő a turkáló

Nem mindenhol annyira sanyarú a helyzet, mint a legtöbb butikban. Az egyik használtruha-üzletben például már reggel kilenc órakor, ­nyitás előtt kígyózó sor áll. – Nem a leárazások miatt jöttünk, hiszen itt mindig jó áron találunk magunknak egyedi darabokat. Rajtunk kívül senki nem tudja, hogy korábban már hordták ezeket a ruhákat, ráadásul mindössze pár száz forintért világmárkákat vihetünk haza. A lányokkal közös turkálás pedig kifejezetten jó program: versenyzünk is, hogy ki talál előbb jó állapotú, márkás holmit – mondta az egyik vásárló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!