Eltűnőben

2018.01.19. 16:56

Kisboltcsapda: több áru, vagy olcsóbb árak

Nógrád megyében a KSH tavalyi adatai szerint 2197 kiskereskedelmi üzlet működött. Ez alig fele a Heves megyei adatnak, ráadásul 200-zal kevesebb, mint három éve.

Szabó Rita

Húsznál is több azon falvaknak a száma, ahol nincs semmiféle vásárlási lehetőség. De ahol még működik a bolt, ott is inkább csak a napi dolgokért járnak be a helyiek, nagyobb bevásárlásra egyre inkább a városokba mennek, amivel tovább csökkentik a helyi üzlet túlélési esélyeit.

Ha több dolgot kell venni, szinte mindig ide járunk, van választék és sokszor olcsóbb is – mondta kérdésünkre egy vásárló a salgótarjáni szupermarket parkolójában. Egy kisbolt van ugyan a falunkban, de ott leginkább csak a napi cikkeket tartja a boltos, már tisztító­szerből is csak egyfélét lehet kapni – tette hozzá. Ez a nagy csapdája amúgy a kisboltoknak, hiszen ha kevés a vásárló, kevesebb a bevétel és a haszon, kevesebb árut tud érte a tulajdonos vásárolni, vagy kénytelen nagyobb árréssel dolgozni, de akkor még többen pártolnak el tőle. Egy somoskőújfalui kisbolt tulajdonosa azonban nem látja ennyire kilátástalannak a helyzetet.

Fotók: Niederland Dávid

– Sokan tévhitben élnek, ugyanis nem minden esetben drágábbak az áraink, mint egy nagyobb élelmiszerüzletben. Előfordul, hogy ötven-, akár százforintos különbség is van a mi javunkra – mondta, majd hozzátette: természetesen nem nagybevásárlás céljából keresik meg az üzletét, általában csak alapvető élelmiszerekért térnek be az emberek, mint például tej vagy kenyér. – Nincs nagy forgalom, de így sincs okom panaszra, immár nyolcadik éve, hogy ki tudom szolgálni a vevőimet. Ha bármikor abba a helyzetbe kerülnék, hogy váltanom kell, akár cipőboltosként is, de biztos, hogy vinni fogom a vállalkozást – mondta el a boltos.

A nagyjából kétszáz lelket számláló Somoskő községben már huszadik éve, hogy üzemel a falu egyetlen kisboltja. Az üzlet a hétfő kivételével mindennap várja a vásárlókat.

– A vásárlók zöme helyi lakos, ritka esetben téved be egy-két turista, akik a várat és a közeli vadasparkot jönnek megcsodálni – mondta el a bolt eladója. – Itt is a tej és a kenyér a legkelendőbb. Hús nincs, de igény szerint tudok rendelni, s másnapra meg is érkezik. Egyedül vezetem a boltot a megnyitása óta. Nyilván a bevétel se lenne arra elegendő, hogy egy pluszalkalmazottnak havi bért fizessek és a kötelező járulékokat. A visszajelzések azt mutatják, Somoskő lakossága örül, hogy legalább az alapvető élelmiszerekért nem kell a városba menniük – tette hozzá a bolt tulajdonosa.

Páldi Károly kereskedelmi magánvállalkozó az utóbbi években Salgótarján peremkerületén öt-hat kisboltot is üzemeltetett. – Szinte lehetetlen akkora forgalmat generálni, hogy hosszú távon fent lehessen tartani ezeket a vállalkozásokat. Sok esetben a lakosság is tehet arról, hogy tönkremennek azzal, ha elpártolnak a nagyobb élelmiszerüzletekhez, de amikor már a kisbolt bezár, elégedetlenkednek, mert az alapvető élelmiszerekhez is utazniuk kell – mondta. Hozzátette: Tervezi, hogy újra megnyissa salgóbányai üzletét, mert úgy gondolja, a természeti adottságok miatt a turisták fellendíthetnék a forgalmat.

 

Nehéz a kiskereskedők helyzete

Tarnóczi Lajos, a Nógrád Megyei Kereskedők-Vendéglátók Érdekképviseleti Szervezetének elnöke elmondta, négy évvel ezelőtt száztíz tagja volt a szervezetnek, ma mindössze harminc. – Nem meglepő a csökkenés, és nem lesz várható javulás a boltok helyzetével kapcsolatban sem. Évtizedek óta nem volt pályázati lehetőségük az üzemeltetőknek akár áruszállító kisteherautó vásárlásra, vagy hűtőszekrényekre. Akik jelenleg kisboltokban dolgoznak, megvárják a nyugdíjat, de jelentkező nem lesz, aki továbbvinné a vállalkozást. A fiatalok elhatárolódnak már az efféle munkavégzéstől, ezért nem sok jóra számíthatunk a jövőben – mondta el a szervezet elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!