Nógrád megye

2017.12.02. 06:55

Társra és biztonságra lelnek az idősek a digitális világban

A szépkorúak elmagányosodását és az ellenük irányuló bűncselekményeket szeretné megelőzni a kormány az idősügyi infokommunikációs programja által. Idén mintegy 480 település vesz részt a kezdeményezésben, amelynek keretében két nógrádi városban összesen 135 notebookot adnak át.

Nagy Orsolya

Összesen ötezer számítógépet ad a kormány az otthonukat elhagyni nem tudó, 65 évesnél korosabb embereknek az idősügyi infokommunikációs program keretében. Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa elmondta, hogy az eszközöket a hátrányos helyzetű, az egyedül élő és az egészségükben károsodott idősek kapják. A számítógéphez ingyenes internetszolgáltatás jár.

A szépkorúakat megtanítják ezek használatára is. Ezáltal megismerhetik például a videotelefonálást, a Skype használatát és olyan játékokat, amelyek enyhíthetik a demenciát. A miniszteri biztos hozzátette, hogy ezek a digitális eszközök csökkenthetik az idősek magányát, valamint segíthetnek az ellenük irányuló bűncselekmények megelőzésében és az egészségük megőrzésében is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunk megkeresésére azt közölte: az idősügyi program célja, hogy javuljon a szépkorúak életminősége és elősegítsék a családtagok gondozói tevékenység melletti munkavállalását.

Képünk illusztráció

A program országos szinten összesen 1050 közfoglalkoztatott számára nyújt munkalehetőséget mintegy 89 településközpontban. Az eszközök kiosztását már megkezdték. Az első számítógépeket a napokban Berettyóújfalun kapták meg az érintettek. Nógrád megyében –Balassagyarmaton és Bátonyterenyén – összesen 135 notebookot adnak át. A nyugat-nógrádi városban 15 közfoglalkoztatott dolgozik és 75 idős kap majd számítógépet, a keletiben pedig 12 közfoglalkoztatott van és 60 embernek adnak eszközöket.

A minisztérium tájékoztatása szerint az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram 2015. szeptember 1. és 2017. augusztus 31. közötti tapasztalatai azt igazolták, hogy ezek az eszközök jelentősen javítják az idősek életminőségét. A számítógépnek és az internet-hozzáférésnek köszönhetően bővült, mélyült az idősek kapcsolati hálója és enyhült a magányosságuk. A kognitív frissességük megőrzése érdekében aktív felhasználóivá váltak a számítógépes játékoknak. A bűnmegelőzési skype-konferenciák segítségével pedig az ellenük irányuló bűncselekmények számát is csökkenteni le

Nem csak az elesetteken segítenek

A két évvel ezelőtt indult Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram sikerét követően a kormány idén februárban döntött annak kiterjesztéséről. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a „Segítő Kezek” Nonprofit Kft-vel közösen ötezer idős ember életminőségét javítja azzal, hogy digitális eszközökhöz juttatja őket. A program 2018. augusztus végéig 1,2 milliárd forint hazai forrásból valósul meg. Az első számítógépeket november 23-án, Berettyóújfalun adták át. A kormány idén szeptember 26-án elfogadta a Digitalizáció az Aktív Idősekért Programot, amely 2018 végéig további 100 ezer, az otthonát elhagyni képes, aktív idős ember számára biztosít ingyenes oktatást az infokommunikációs eszközök használatára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!