Bátonyterenye

2017.12.28. 11:29

Hatvan szépkorúnak ajándékoztak laptopot

Az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszáló Idősügyi Infokommunikációs Programban országosan ötezer ember számára biztosítanak laptopot, internet-szolgáltatást, valamint az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást. A program keretében Bátonyterenyén 12 közfoglalkoztatott segíti 60 szépkorú mindennapi életét, magányának enyhítését.

Palchuber Kinga

Fotók: Hüvösi Csaba

A városházán a napokban megrendezett eszközátadó ünnepségen Jeneiné dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos az idősügyi programról elmondta: a kormány célja, hogy a korszerű infokommunikációs eszközök hozzájáruljanak a 65 év feletti állampolgárok életminőségének javításához, a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentéséhez, munkavállalásuk elősegítéséhez, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez, továbbá új munkahelyek létrehozásához is.

Fotók: Hüvösi Csaba

 

– A rendszer működtetése a településenként kialakított diszpécserszolgálatok feladata lesz, amelynek munkatársai interneten keresztül naponta, személyesen pedig heti gyakorisággal tartják a kapcsolatot a résztvevőkkel, így enyhítve az idősek magányérzetét – fejtette ki.

Hozzátette: a program másik fontos eleme a bűnmegelőzés, amelyben szintén nagy szerepet kap a résztvevő idősek számára ingyenesen biztosított számítógép és internetelérés, hiszen az átadott eszközök segítségével a szépkorúak részt vehetnek az Országos Rendőr-főkapitányság által tartott online bűnmegelőzési internetes konferenciákon is. A program az időskorral együtt járó egészségügyi kockázat – a demencia – megelőzésére is megoldást nyújthat, ugyanis a Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve olyan számítógépes játékokat fejlesztettek ki, amelyek hozzájárulnak a kognitív képesség csökkenésének megakadályozásához, frissen tartják a használók szellemi képességeit.

A programfelelős a továbbiakban ismertette: az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolták, hogy az infokommunikációs eszközök jelentősen javították az idősek életminőségét.

Az átadó végén Nagy-Majdon József polgármester megköszönte az időseknek járó támogatást, majd Becsó Károly segítségével átnyújtották a laptopokat, valamint a kényelmes használathoz elengedhetetlen tartozékokat is az ünnepségen megjelent 65 év feletti bátonyterenyei lakosoknak.

Hogyan fogadták a eszközöket?

Horváth Gyuláné: – Nagyon örültem neki! Ez lesz az első ilyen eszközöm odahaza, ezért bízom benne, hogy könnyen kitanulom majd a használatát.

Nagy Sándorné: – Jó szívvel fogadtam, bár én még soha nem használtam laptopot. A két unokám informatikusként dolgozik, így biztos nagyon sokat fognak segíteni a gép kezelésében. Remélem régi ismerősökkel is fel tudom majd venni a kapcsolatot az interneten keresztül!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!