Nógrád megye

2017.12.15. 17:01

Elöregedett a megye lakossága

A megyében tavaly összesen 191 ezer 681 ember élt, ebből száz, 14 évesnél fiatalabb lakosra 145 idős ember jutott.

Nagy Orsolya

Fotók: Niederland Dávid

Sosem volt még ekkora az idősek aránya Magyarországon az első népszámlálás óta, amelyet 1870-ben tartottak. Ezzel együtt természetesen Nógrádban is megemelkedett a létszámuk.

A témáról Fekete Lászlóné, a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Képviseletének elnöke lapunknak elmondta, hogy valóban megemelkedett az idősek aránya a megyében is. Ennek az az oka, hogy öregszik a lakosság, kevés gyermek születik, illetve kitolódik az életkor is.

Fotó: Niederland Dávid

– Az elmúlt időszakban nagy mértékben nőtt a kilencven és a száz év felettiek létszáma is – tette hozzá Fekete Lászlóné, aki úgy véli: ez azért van így, mert kinyílt a világ az idősek előtt, utaznak, sportolnak, szórakoznak és rengeteg lehetőségük van a kikapcsolódásra. Mint mondta, régen ez nem így volt, akkoriban ugyanis bezárkóztak az emberek.

Magyarországon 2016-ban 9,8 millióan éltek. A napokban tette közzé a tavalyi év népesség korösszetételének alakulását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Még 1870-ben csupán 144 ezer idős ember élt az országban, addig 1980-ban már másfél millió. Egyébként abban az évben volt a legmagasabb a népesség lélekszáma, az ország területi változásait nem számítva, a jelenlegi területén. Azóta folyamatosan csökken a lakosság, az idősek aránya ezzel ellentétben tovább emelkedik, 2016-ban például meghaladta az 1,8 milliót a 65 éves és annál idősebbek emberek száma.

Kevés gyermek születik a megyében

A gyermekkorúak aránya igen alacsony Magyarországon. Az első, 1870-es népszámlálás óta tavaly volt a legkisebb, 1970-től 2011-ig csökkent a születések száma, így 2016-ban a gyermekkorúak létszáma alig érte el az 1,4 milliót. Az aktív korúaké pedig az elmúlt csaknem százötven évben kismértékben ugyan, de növekedett. 1870-ben száz gyermekre jutott nyolc idős ember, tavaly pedig már százhuszonnyolc, azaz tizenhatszor annyi, mint másfél évszázada.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!