Nógrád megye

2017.11.15. 06:55

Szegényebb vidékeken könnyen elfüstöl az erdő

Itt a fűtési időszak, egyre hidegebb lesz és közeledik a fenyőszezon is. Az erdőkben ilyenkor megnő a forgalom, ám nem mindenki a legális úton akar tüzelőhöz, vagy karácsonyfához jutni.

Sándorné Csuka Enikő

A tavalyi hideg, a lakosság szociális, anyagi háttere és az idei tűzifahiány egyaránt azt vetíti előre, hogy az idei télen a szokásosnál is nagyobb szükség lesz az erdők védelmére. A rendőrség, az erdészek, a nemzeti park szakemberei a falopások visszaszorításának hatékony módszerének a megelőzést tartják, de számítanak az erdő- és földtulajdonosok segítségére is.

– A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság 12 együttműködési megállapodást kötött az illetékességi területén működő önkormányzatokkal, erdőgazdaságokkal, valamint a Bükki- és Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, hogy összehangolják az együttműködést a rendőrök, az erdészet munkatársai, a mezőőrök és a természetvédelmi őrök között – mondta lapunknak Dankóné Nagy Éva, rendőrségi szóvivő. A helyi körzeti megbízottak a rendőr-kapitányságok területén a polgárőrökkel, az erdészekkel, mezőőrökkel járják az erdőt, természetvédelmi- és mezőgazdasági területeket, hogy jelenlétükkel megelőzzék a falopásokat, és az illegális fakitermelést, illetve ha kell, elfogják a tetteseket.

Képeink illusztrációk Fotók: Hüvösi Csaba

A folyamatos, különböző napszakokban visszatérő járőrszolgálatoknak van visszatartó erejük. Ugyanakkor a rendőrség számít az erdő- és földtulajdonosok segítségére is, hogy lehetőség szerint minél többször ellenőrizzék ingatlanjaikat, a kezelésükben álló földterületet.

Dankóné Nagy Éva arra a kérdésünkre, hogy mi az eljárás falopások esetén, elmondta: – Az eljárás lefolytatására illetékes hatóság – attól függően, hogy az szabálysértés vagy bűncselekmény – eljárást indít. A rendőrség az eltulajdonított fát lehetőség szerint lefoglalja, a tulajdonos részére visszaadja.

Köztudott, hogy hamarosan indul a fenyőfa szezon is, és bizony minden évben akadnak jó néhányan, akik lakásuk karácsonyi ékességéhez nem az árusoknál szeretnének hozzájutni.

A szóvivő szerint a téli időszak közeledtével megnő az illegális fakitermelés, illetve a falopások veszélye, ezért kérik az erdőtulajdonosokat, hogy fordítsanak fokozott figyelmet erdőterületeik védelmére. A magánterület megóvása elsősorban a tulajdonosok feladata.

– Javasoljuk, hogy az erdőbirtokosok lépjenek kapcsolatba egymással és működjenek együtt a szomszédos területek gazdái, szervezzék meg közösen az erdőterületek fokozott őrzését. Azokon a településeken, ahol működik polgárőrség, mezőőri vagy tanyagondnoki szolgálat, vadásztársaság, ez ügyben célszerű felvenni velük a kapcsolatot. Kérni kell támogatásukat abban, hogy tevékenységük során kísérjék figyelemmel az adott területet, illetve amennyiben gyanús mozgást tapasztalnak az erdőkben, az odavezető utakon, jegyezzék fel a gépjárművek rendszámát, készítsenek személyleírást, és soron kívül jelezzék azt az illetékes rendőr-kapitányságra – mondta Dankó Nagy Éva.

– Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a fa kivágása, gallyak gyűjtése csak a terület tulajdonosának engedélyével lehetséges, minden más esetben az ilyen cselekmény jogsértésnek – szabálysértésnek vagy bűncselekménynek – minősül és büntetést von maga után. Kérünk a lakosságot, hogy ha falopás elkövetésére utaló jelet tapasztal, azt azonnal jelentse a 112-es vagy 107-es segélykérő telefonszámon.

Nem lopják a fát mindenhol

A témával kapcsolatban azért ismeretes ellenpélda is. Nagy János, Kisecset, Magyarnándor és Szanda terültén gondozza saját erdőit. Mint mondta, náluk ismeretlen az illegális fakitermelés, a falopás problémája.

– 1993 óta gazdálkodom, 360 hektáron tevékenykedünk két fiammal. Állományunkban megtalálható az akác, az őshonos cser és tölgy, az úgynevezett lágylombos fák közül pedig a nyár, fűz és éger. Az akácosunk egyharmadát még a régi téeszidőkben telepítették, a csemetepótlástól a vágásérettségig gondozzuk – mondta, majd hozzátette: – A falopás erősen köthető azokhoz a területekhez, ahol sok szegény ember él, tudomásom szerint Mohorán és Bercelen előfordultak már ilyen esetek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!