Salgótarján

2017.11.02. 16:51

Nyolckarú apróságokat horgolnak a koraszülötteknek

Társadalmi összefogással Salgótarjánban is készülnek már horgolt polipok a koraszülötteknek. Egy felfedezés szerint az inkubátorokban az újszülöttek szívesen ölelgetnek horgolt polipokat, a puha anyag valószínűleg a méhen belüli tapintást, a polipok karjai a köldökzsinórt idézi fel számukra.

Sándorné Csuka Enikő

Fotók: Niederland Dávid

A polipok horgolásának ötlete Dániából ered, ott fedezték fel a szakemberek azt az összefüggést, hogyha az inkubátorban a kicsik horgolt polipokat ölelgetnek, akkor egyenletesebben ver a szívük, könnyebben lélegeztek és a vérükben is emelkedik az oxigénszint. Úgy tűnik, a polip karjai a köldökzsinórra emlékeztetik őket, a horgolt figurák puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézte fel bennük. A kezdeményezésről Bali Imréné, a salgótarjáni Jó Pásztor Katolikus Óvoda vezetője lapunknak elmondta, hogy szabadidejében szívesen kézimunkázik, főleg horgol.

 

Fotók: Niederland Dávid

– Az Interneten kerültem kapcsolatba egy csoporttal, ahonnan kaptam fonalat, hogy abból készítsek polipokat a koraszülött babáknak. Munka közben azon gondolkodtam, hogy miért a székesfehérvári babáknak horgolok, amikor a salgótarjáni kórház pici babáinak fejlődését is segíthetném a polipokkal? Utána érdeklődtem, hogy jónak tartják-e ezt a kezdeményezést. Személyes találkozót kértem a gyermekosztály osztályvezető főorvosától. Dr. Szabó Attila főorvos és kollégái biztosítottak támogatásukról és örömmel vették a kezdeményezést. Írtam különböző fonal webáruházaknak, ahonnan kaptam kedvezményes vásárlási lehetőséget, illetve adományfonalat.

Fotók: Niederland Dávid

 

Bali Imréné hozzátette:

– Készítettem egy internetes oldalt Salgótarján – polip a koraszülött babáknak címmel. Már az első pár nap alatt is nagyon sok emberhez eljutott, többen jelentkeztek, hogy örömmel készítenének figurákat és volt, aki adományával támogatta munkánkat. Elindult egy kezdeményezés és bízom benne, hogy egyre több emberhez ér el.

A kezdeményezéshez a Fidelitas is felajánlotta segítségét. Tőzsér Viktor elnök a témával kapcsolatban lapunk kérdésére elmondta, hogy az Új Nemzedék Salgótarjáni Közösségi Térben segítenek összegyűjteni a horgoláshoz szükséges fonalat, amiből bőven kell a kis polipok elkészítéséhez.

 

Lapunk is segíti a koraszülötteket

A Nógrád Megyei Hírlap vezetősége és egy salgótarjáni vállalkozó, Sándor József anyagi hozzájárulásából vásárolták az első adag fonalat, most ebből készülnek a polipok. A koraszülöttek világnapján, november 17-én, pénteken jótékonysági sütivásárt szerveznek Salgótarjánban, a Fő téren. A befolyt összegből fonalat vásárolnak. Akik süteménnyel szeretnének segíteni, Bali Imrénénél jelentkezhetnek, csakúgy, mint a horgolni tudók.

 

Előírják az alapanyagok minőségét

A segítők a polipokat szigorú előírások szerint horgolják. Nem mindegy, milyen fonalat használnak, csak a száz százalékban mercerizált pamut alkalmas, például Cataniaoriginals, az Alice Bahar és a Performance. Ezek bírják megfelelő minőségben a mosási, a fertőtlenítési hőmérsékletet, a nyálat és nem szöszölnek. Tömőanyag csak fríz, vatelin vagy antiallergén tömőanyag lehet. A szemeket csak hímezni szabad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!