Nógrád megye

2017.11.29. 13:51

Nap mint nap életeket mentenek a véradók

Nógrád megye évente közel 10 ezer egység vérrel és 6300 donorral veszi ki a részét az országos ellátásból. Nagy szükség van az önzetlen segítőkre, akiket 1988 óta november végén, a véradók napján ünnepel hazánk. A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete ma délután Salgótarjánban, a Megyeházán köszöni meg a sokszoros donorok életmentő, önkéntes támogatását.

Gerhát Karina

 

Elismerés jár a segítségért

A Magyar Vöröskereszt, illetve az Országos Vérellátó Szolgálat a közelmúltban, a fővárosban tartotta a központi ünnepséget a véradók napja alkalmából. Az eseményen sokszoros donorok, a szervezésben több esztendeje tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek, valamint a véradó-mozgalom támogatói részesültek elismerésben, összesen csaknem hetvenen. Nógrád megyéből a kiemelkedő önkéntes szervezői munkájáért Véradómozgalomért Ezüst Emlékéremben részesült Schulczné Pince Mónika érsekvadkerti gyógyszertári asszisztens. Véradásszervezést támogató egészségügyi tevékenységéért elismerő oklevelet vehetett át Bacskó Margit, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet nyugdíjas főnővére. A Véradóbarát Munkahely címet pedig idén Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala érdemelte ki. Nógrád megyében Rétságtól Pásztóig – összesen 12 helyszínen – több mint ezer kitüntetést adnak át december 14-ig a sokszoros véradók elismeréséül. A megyei ünnepséget pedig ma, 15 órától tartják Salgótarjánban, a Megyeházán.

A Magyar Vöröskereszt évente közel 430 ezer egység vért biztosít az országos ellátáshoz, mintegy 450 ezer önkéntes véradó közreműködésével. Ebből Nógrád megye közel 10 ezer egységgel és 6300 donorral veszi ki a részét. Ez évente több mint négyszáz véradóeseményt jelent, amelyeket a városokban, a falvakban, illetve az üzemekben tartanak meg – mondta Szilágyi Leonóra, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója.

Hozzátette, hazánkban jelenleg mintegy 480 ezer egység vérre van szükség, ami Nógrád megyei pótlásokat is igényel. A véradás nyáron, illetve az év elején különösen fontos, hiszen ezekben a hónapokban a szokásosnál is kevesebb a donor a szabadságolások, illetve az ünnepek miatt.

Az aprófalvas település-szerkezetű Nógrádban jelenleg is a leghatékonyabb módszer az úgynevezett „door to door” megkeresés, hiszen egyrészt a kisközségekben ma sem teljesen megoldott az infokommunikációs akadálymentesítés, azaz az internetes elérhetőség. Másfelől a személyes megszólítás a véradásszervezők által válik hitelessé, kézzelfoghatóvá. A toborzásban az elsődleges partnerek a helyi önkormányzatok, általuk az iskolák és művelődési házak, a védőnői hálózat, valamint az egészségügyi dolgozók. A térítésmentes véradóhely biztosításában, a kiértesítések eljuttatásában és a személyes megszólításban kulcsfontosságú szerepük van.

A megyei igazgató kitért arra is, hogy a Magyar Vöröskereszt állami támogatása a véradásszervezés költségeinek csupán egyharmadát fedezi. Országos és megyei szinten adománygyűjtéssel, pályázatokkal, s egyéb forrásteremtési eszközökkel próbálják megszervezni a segítségnyújtást, illetve megbecsülni a donorokat. Egyre több helyszínen tartanak retro véradásokat, ami a sörrel és a virslivel a régi üzemi és közösségi hangulatot idézi fel. Idén első alkalommal hozták Nógrád megyébe a véradó kamiont, ami felkeltette az érdeklődést a segítségnyújtás iránt. Mindezek mellett minden eseményen ajándékot adnak a donoroknak.

A vér semmivel sem pótolható, ezért a véradás nélkülözhetetlen a rászorulók gyógyításában és az életmentés során.

Évente több mint négyszáz véradást szervez a Magyar Vörös kereszt (fotó: Niederland Dávid)

Több mint százhatvan alkalommal adott vért

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díjat idén a pásztói Juhász Zsolt, a területi gyermekvédelmi szakszolgálat csoportvezető fejlesztő pedagógusa vehette át. A véradást már fiatalkorában, a Magyar Honvédségnél kezdte. A sorkatonai szolgálat megszűnésével pedig pedagógiai pályára lépett. Az ifjúság számára és a munkatársai körében egyaránt példát mutat a segítségnyújtásban. 2016-ban már túl volt 160. véradáson. Juhász Zsolt elmondta: számára ez a tevékenység egy életérzés és természetesen az élete része.

Szilágyi Leonóra elmondta: a segítségnyújtásnak ez a formája csak 30-35 percet vesz igénybe. A nők évente négyszer, míg a férfiak ötször adhatnak vért. Két alkalom között minimum 56 napnak kell eltelni. Mindenki lehet donor, aki egészségesnek érzi magát, rendelkezik a szükséges iratokkal, elmúlt 18, de még nincs 60 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, illetve nincs fél éven belül készült tetoválása vagy testékszere.

A megyei igazgató hozzátette: azzal a nehézséggel is szembe kell nézniük, hogy Nógrád megyében az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a lakosság száma, s jellemző az elöregedés. Az utóbbi az egyik legsúlyosabb probléma a véradásszervezésben. Ez – a donorszám csökkenése mellett – hosszútávon előre vetíti, hogy emelkedni fog a szükséges vér mennyisége is. Az idős betegek száma ugyanis arányosan növelni fogja a műtéteket, valamint a vért igénylő beavatkozásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!