Mátraverebély-Szentkút 

2017.11.13. 06:56

„Mindenekelőtt gyermek vagyok, érző lény, nem pedig autista” 

Jótékonysági vacsorát rendeztek – immár harmadik alkalommal – nemzeti kegyhelyünkön Szent Márton-naphoz kapcsolódva. Idén a bevételből a gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) munkáját támogatták a szervezők, amelyet a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány alapított.

Gerhát Karina

Fotó: Hüvösi Csaba

A gyöngyösi Autista Segítő Központ egy olyan komplex oktatási, szociális létesítmény, amelynek specialitása, hogy autizmussal élő gyermekekkel foglalkoznak – mondta lapunk kérdésére Kis Erzsébet, a központ vezetője. A három intézményegységből álló épületegyüttesben általános iskola, illetve két bentlakásos szociális létesítmény működik, amelyekben 42 diák tölti napjait. Emellett Karácsondon egy tíz férőhelyes otthon szolgál azok segítésére – lakhatásra és foglalkoztatásra –, akik élethosszig tartó ellátásra szorulnak.

Kis Erzsébet elmondta, hatalmas igény lenne ennek bővítésére, de jelen pillanatban az ehhez szükséges keret nem áll rendelkezésükre. Azonban így is több mint ötven családnak tudnak támaszt nyújtani azzal, hogy megoldják a gyermekük gondozását.

Fotó: Hüvösi Csaba

– Munkánk rendkívül szakember-, illetve eszközigényes, éppen ezért költséges is. Nagy terhet ró a fenntartóra, tehát külön öröm a számukra, amikor egy-egy rendezvénnyel patronálják őket. Az így összegyűjtött pénzből tudnak olyan eszközöket, kellékeket vásárolni, amelyekre máshonnan nem biztos, hogy jutna – mutatott rá Kis Erzsébet.

A jótékonysági estet Orosz Lóránt kegyhelyigazgató köszöntője nyitotta. Elmondta: immár harmadik éve annak, hogy hasonló jótékonysági vacsorát rendeznek, amellyel minden egyes alkalommal más-más rászorulót támogatnak.

– A kegyhely felújítását követő első esztendőben a nagyszőlősi ferences misszió munkáját, tavaly pedig az aleppói keresztényüldözötteket segítettük jelentős összeggel – fejtette ki Orosz Lóránt. Megemlékezett arról is, hogy Szent Márton pontosan 1620 éve, november 8-án, Tours-tól nem messze halt meg. Személyéhez számos legenda fűződik. Az egyik legismertebbet meg is osztotta az egybegyűltekkel.

Fotó: Hüvösi Csaba

 

– Létezik egy kép, amelyen Márton katonaként éppen szétdarabolja és megfelezi köntösét egy koldussal, aki valójában Jézust formálja meg. A monda úgy folytatódik, hogy másnap reggel, amikor felkel, akkor ezen ruhadarabját egyben leli meg – mondta a kegyhelyigazgató, aki szerint ez azt akarja kifejezni, ha az ember jó szívvel ad, akkor Isten egészen biztosan viszonozni fogja cselekedetét. Az este célja is többek között az volt, hogy lehetőséget biztosítsanak arra, hogy egy kicsit jók lehessenek az oda ellátogatók.

Ezen gondolatok után a résztvevőknek egy kisfilmen mutatták be a gyöngyösi Autista Segítő Központ mindennapjait, azt, hogy reggeltől estig, a nap 24 órájában miként is szolgálják a gyermekeket, és fiatalokat.

A videó elején egy idézet volt olvasható, amely Ellen Notbohm-tól származik: „Először is és mindenekelőtt – gyerek vagyok. Autizmussal élek. Elsősorban nem autista vagyok. Az autizmusom a teljes személyiségemnek pusztán egy része. Nem határozza meg, milyen ember vagyok. Gondolkodó, érző, sokféle tehetséggel megáldott lény.”

 

Az autizmus nem betegség! Akkor mi?

Az autizmus az idegrendszer fejlődési zavara, amely a kommunikációt, a rugalmas gondolkodást és a szociális készségeket érinti. Akik ebben az állapotban élnek, azok nem betegek, hanem egyfajta sérüléssel élők, ami miatt a mindennapjaik során segítséget igényelnek például a tervezésben, vagy abban, hogy megértsék a társadalmi szabályokat – mondta Kis Erzsébet. A gyöngyösi Autista Segítő Központ vezetője kifejtette: rendkívül változó a sérülés súlyossága. Találkozhatunk olyan autizmussal élő emberekkel is, akiken szinte észre sem vehető, azonban olyanok is, akik teljes mértékben rászorulnak egy másik ember irányítására, támaszára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!