Nógrád megye

2017.11.28. 20:11

Közlekedők veszélyben: vad is járhat az úton

Két szarvasbika is balesetet okozott az elmúlt egy hétben Nógrád útjain. Szakembereket kérdeztünk arról, mi a teendője a vétlen autósnak, ha a vad egy óvatlan pillanatban a mozgó gépjármű elé ugrik, annak is utánajártunk: kivédhetők-e egyáltalán az efféle balesetek?

Palchuber Kinga

Egy hete a 21-es számú főúton álló vad okozott balesetet, a napokban pedig Salgótarjánban, a Nagymező úton egy menetrend szerint közlekedő autóbusz elé ugrott egy szarvasbika. A balesetek következtében személyi sérülés nem történt. Az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád megyei Területi Szervezete adatai alapján az elmúlt évben 78 vadbaleset történt megyénk útjain. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk: halálos kimenetelű, a gépjárműben tartózkodók halálával járó vad által okozott baleset idén nem történt.

 

Fotók: Pixabay

 

A rendőrség tanácsa

Dankóné Nagy Éva megyei sajtószóvivő elmondta: közlekedésbiztonsági szempontból jelenleg a vaddisznók búgása a fő veszélyforrás, ilyenkor ugyanis, különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban megnőhet az utak mentén a vad jelenléte.

– A járművezetők tehát ebben az időszakban jobb, ha nem megszokásból, hanem körültekintően és mérsékelt sebességgel közlekednek – mondta a szóvivő.

Hozzátette: különösen számolni kell vadállatok megjelenésére azokon az útszakaszokon, amelyeket vadveszélyre figyelmeztető táblával jelöltek meg. Ezeket ugyanis a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezték el, ahol a vad megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. Ebben az időszakban az autóra szerelt riasztók sem nyújtanak tökéletes biztonságot, ezekkel is fokozott óvatossággal kell haladni.

 

 

Egy szakjogász véleménye

A balassagyarmati dr. Körmendi Sándor közlekedési szakjogász elmondta: a vadtól nem várható el, hogy figyelemmel legyen a közeledő gépjárműre: akkor kel át a vadháló nélküli úttesten, amikor akar. A szakjogász szerint a vadat általában zavarja a gépjárműfogalom, ezért az úttesten a legrövidebb idő alatt igyekeznek átkelni. Az sem ritka, hogy éjszakai látási viszonyok között megáll az út közepén, s csak nézi a felé közeledő gépkocsi világítását.

A szakjogász elmondta: a jármű sebességét a megengedett határokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető a járművét meg tudja állítani minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell. Ennek kevés sofőr tesz eleget, többnyire nagyobb sebességgel haladnak. Emiatt sokszor képtelenek az éjszakai vagy korlátozott látási viszonyok között elkerülni a vadon élő állattal való ütközést.

Dr. Körmendi Sándor hozzátette: amennyiben a szabálysértési hatóság a későbbiekben megállapítja azt, hogy az autós megszegte a közúti közlekedés rendelkezéseit, akkor szabálysértés miatt felelősségre vonható.

– Ebben az esetben a kötelező felelősségbiztosítás alapján a biztosító kifizeti helyette a vad árát, viszont a gépjárműben esett kár megtérítése már bizonytalan, mert a polgári peres eljárásban a vadásztársaság – általában joggal – hivatkozik az előbbiekben említett relatív sebességtúllépésre, illetve a vezető figyelmetlenségére – mondta.

Amennyiben a vadásztársaság felelősségét állapítják meg, akkor biztosítás birtokában a kárt a biztosító megfizeti, azonban ha nincs, a társaság köteles az autós kárát megtéríteni. A CASCO-biztosítások általában fedezik a vadkárt. Arra a kérdésére, hogy mikor érdemes bírósághoz fordulni az autósoknak, azt válaszolta: a bíróság döntése vadbalesetek esetén gyakorlatilag kiszámíthatatlan, ugyanis az efféle ügyek elbírálása nem egységes.

 

 

A vadászok szerepe

Szabó László, a vadászkamara megyei elnöke tájékoztatott, hogy a vadászatra jogosultak szerepe a kártérítési kötelezettségben és a megegyezésben van.

– Ahol nincs kitéve a veszélyt jelző tábla, ennek ellenére a gépjárművezető mégis vaddal ütközött, s felróható, hogy a vadászatra jogosult tevékenysége miatt történt, akkor a vadásztársaság fizet – mondta. Hozzátette: a rendőrség értesítése után elszállítják a sérült, vagy elpusztult vadat. Az elütött, de eltűnt állatot a vadászatra jogosultnak kell megkeresnie.

– Ha vadat látnak az útszélén, vagy észreveszik a csillanó szempárt, mindenképpen lassítsanak, számoljanak azzal, hogy a vad fél a gépjárműtől, bármelyik pillanatban képes az úttestre ugrani, sőt haladási irányát is hirtelen módosíthatja. Az sem ritka, hogy a vadak csapatokban vonulnak, így számítani kell több állat felbukkanására – mondta az elnök.

Mi a teendő, ha bekövetkezett a baleset?

A szakemberek azt tanácsolják: amennyiben bekövetkezik a nagyvaddal történő ütközés, nem szabad bepánikolni, a gépjárművet meg kell állítani úgy, hogy az a tovább haladó forgalmat jelentősen ne akadályozza. Meg kell győződni arról, hogy az elgázolt vad az ütközés ellenére tovább szaladt, vagy a közelben elpusztult-e. Ezután hívni kell a rendőrséget, személyi sérülés esetén a mentőket is. A kiérkező rendőr értesíti a vadászatra jogosultat, ugyanis az elütött vad a magyar állam tulajdona, annak eltulajdonítása értéktől függően szabálysértési, vagy büntetőeljárást von maga után. Az állatot a vadászatra jogosult társaság képviselője elszállítja. Mindezek mellett a helyszínen a rendőr jegyzőkönyvben rögzíti a baleset körülményeit, továbbá azt, hogy az adott szakaszon ki volt-e helyezve a „vadveszély” tábla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!