Salgótarján

2017.11.08. 19:31

Kék léggömbbel sétáltak az autista fiatalokért

Mintegy százezer ember él autistaként Magyarországon, a létszám pedig nő. A Nógrádi Autizmus Alapítvány rendezvényt tartott Salgótarjánban, hogy felhívja a figyelmet helyzetükre.

Szabó Rita

A szervezők körjátékokkal szórakoztatták a résztvevőket, és táncoltak is a fiatalok kísérőikkel együtt a rendezvényen – FOTÓ: NIEDERLAND DÁVID

Fennállásának 25. évfordulójához érkezett a Nógrádi Autizmus Alapítvány, ebből az alkalomból találkoztak szerdán autista gyermekek, szüleik és szakemberek a Salgótarjáni Ifjúsági Információs Irodán.

A szervezők körjátékokkal szórakoztatták a résztvevőket, és táncoltak is a fiatalok kísérőikkel együtt a rendezvényen – FOTÓ: NIEDERLAND DÁVID

A rendezvényt dr. Szabó József, a megyei önkormányzat főjegyzője nyitotta meg. Elmondta, hogy évtizedekkel ezelőtt az autizmus tabutéma volt. Az autisták számának növekedése cselekvésre késztette a társadalmat, a korai felismerés után egyénre szabott pedagógiai és pszichológiai foglalkozások kellenek. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy sokan sztereotípiák és tévhitek mentén gondolnak az autistákra, de a kép árnyaltabb, az autista élete sem értéktelenebb másokénál.

Őszi Tamásné gyógypedagógus „Más, nem kevesebb” című előadásában az autizmussal élő gyermekek integrációjáról beszélt. Mint mondta, az autista gyermek is fontos az oktatási rendszerben. Így a gyerekek megérthetik, hogy az autisták ügyesek olyan feladatokban, például a matematikában, ami nekik nehéz, viszont más téren ők vannak hátrányban.

A rendezvény kék léggömbös sétával zárult Salgótarján központjában.

Gyermekkorban jobb külön

Murányi Sándor, az Illyés Gyuláné Óvoda és Általános Iskola Tagiskolájának nyugalmazott igazgatója a rendezvényen elmondta, hogy Salgótarjánban 1977-ben 50 ezer ember élt, a kisegítő iskolának egyetlen autista tanulója volt. Most, 2017-ben körülbelül 30 ezer ember él Salgótarjánban, jelenleg 38 autista gyermek tanul az Illyés Gyuláné Általános Iskolában integrált oktatásban, 14 pedig a salgótarjáni tankerületben. Az első autista osztály 1991-ben indult a volt Kemerovó-lakótelepen, a piros iskolában. Elmondta: az integráció felnőttkorra marad, gyermekkorban szegregáltan kell oktatni, védett környezetben, hozzáértő szakemberek közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!