Megyei információ

2017.11.02. 06:52

Influenzától óv az oltás

Az utóbbi napokban egyre több beteg jelentkezett a háziorvosoknál orrfolyással, torokfájással és lázzal, azonban e tüneteket még nem feltétlenül az influenza okozza. Ennek ellenére sok helyen – szűkebb hazánkban is – már elérhető az influenza elleni védőoltás, amely megvédi a szervezetet a súlyos szövődményektől.

Palchuber Kinga

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének (MTI Fotó: Komka Péter)

Az influenza elleni védőoltás miatt mindenkinek érdemes felkeresnie orvosát. Idén 27 ezer adag ingyenes influenza elleni vakcina áll rendelkezésre Nógrád megyében, amelyeket a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok részére már a közelmúltban ki is szállítottak.

– A betegségük vagy állapotuk miatt kockázati csoportba tartozó személyek és a fertőzés átvitele révén őket veszélyeztető emberek, valamint bizonyos munkakörökben dolgozók részére az oltóanyag és a beadása is ingyenes. Azoknak pedig, akik nem tartoznak az előbbi csoportokba és receptre, patikában vásárolják meg az oltóanyagot: a védőoltás beadása szintén térítésmentes – mondta el lapunknak Bertókné Tamás Renáta, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Járványügyi osztályvezetője.

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének (MTI Fotó: Komka Péter)

Ingyenes oltásban részesülhetnek továbbá a védőnők, az egészségügyi dolgozók, az ápolást és gondozást nyújtó egészségügyi és szociális intézmények munkatársai, a sertés és baromfi tartásával, valamint az állatok szállításával foglalkozó személyek, a vágóhidakon dolgozók, a bevándorló külföldiekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyek is.

– Nem ajánlott a vakcina beadása azoknak a személyeknek, akik az oltóanyag valamely összetevőjére allergiásak, vagy betegségük/állapotuk indokolja az oltás mellőzését. Javasoljuk: mindenki konzultáljon orvosával, mielőtt a védőoltás elmulasztása mellett döntene!

Hozzáfűzte: Nem érdemes erőltetni a munkát, az ágynyugalom segíti az energiáinkat a gyógyulásra fordítani. Amennyiben elkaptuk a betegséget, pihenjünk sokat. Fontos a gyakori kézmosás, és a megfelelő zsebkendőhasználat is, mert így nem fertőzzük meg környezetünket.

– Sok félreértés övezi magát a betegséget, illetve annak klinikai tüneteit is. A hétköznapi szóhasználat influenzának nevez minden, a légutakat érintő, váladékképződéssel járó hurutos betegséget, pedig ezek zömét egyéb légúti vírusfertőzések okozzák: azaz semmi köze a valódi influenzafertőzéshez – mondta Bertókné Tamás Renáta. Az influenza ugyanis nem légúti tünetekkel, hanem hirtelen fellépő lázzal, hidegrázással, borzongással, rossz közérzettel, fej- és izomfájdalommal jár. A betegség időseknél főként szegycsonti fájdalommal kezdődik, amelyet a torokban kaparó érzés, esetleg száraz köhögés követhet, s a hurutos tünetek csak napokkal később jelentkeznek. Gyermekeknél a bevezető tünet – a láz mellett – az álmosság és a hasmenés is lehet.

Kik kapjanak védőoltást?

Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az egészségügyi szakemberek javasolják a három évesnél idősebbek beoltását, közöttük a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a HIV-pozitív személyeket, a daganatos betegeket. Szintén ajánlott, hogy a krónikus máj- és vese-, valamint az anyagcsere-betegségekben szenvedők is megkapják az influenza elleni védőoltást.

Az előbbiekben felsoroltak mellett a védőoltás térítésmentesen adható – egyebek mellett – a várandósoknak, a rehabilitációs; átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben; lakóotthonokban; vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyeknek, tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekeknek és serdülőknek, illetve a 60 éven felülieknek is – egészségi állapotuktól függetlenül.

A szövődménymentes influenza kezelésére elegendőek a láz- és fájdalomcsillapító szerek.

 

Egy háziorvos véleménye

Tavaly összesen hétszázezer oltóanyagot adtak be országszerte az orvosok annak ellenére, hogy sokan idegenkednek a védőoltásnak még a fogalmától is: azaz nem hisznek annak védőhatásában. Dr. Fodor Péter salgótarjáni háziorvos kérdésünkre elmondta, hogy mindenképpen javasolja a védőoltás beadatását.

– Ez mindenekelőtt a nyáj-immunitás miatt célszerű, ugyanis minél nagyobb százalékban van beoltva a lakosság, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy megbetegednek és járvány tör ki… – mondta. Hozzátette: vannak akik, azért nem oltatják be magukat, mert nincs járvány. Mások azzal érvelnek az oltás ellen, hogy olyan mellékhatásai vannak, amelyek miatt sokkal betegebbek lesznek, mint a vakcina nélkül. A szakember szerint ezek téves következtetések.

– Minimum két hét kell ahhoz, hogy immunissá váljunk a vírus ellen, tehát nem járvány idején kell az oltás. Aki megkapta a vakcinát és mégis megbetegszik, az valószínűleg már hordozta a lappangó betegséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!