Salgótarján

2017.11.08. 15:08

Főszerepben a megyeszékhely múltja

A Dornyay Béla Múzeumban harmadszor rendezték meg a „Salgótarjánról diákoknak” című helytörténeti és helyismereti vetélkedőjét.

Palchuber Kinga

Shah Gabriella, a múzeum igazgatója kérdésünkre elmondta: a jubileumi versenyt idén már harmadszor hívták életre középiskolások, illetve hetedikes és nyolcadikos diákoknak. Ennek jegyében tegnap hat, egyenként háromfős középiskolás csapat indult a kilencvenöt éves megyeszékhely történetét és Bóna Kovács Károly helyi szobrász, festő és művésztanár munkásságát körüljáró játékos megmérettetés.

Bányászdalok éneklésével kezdődött a vetélkedő – FOTÓ: HÜVÖSI CSABA

– A vetélkedő játékos formában zajlott minden alkalommal, szerencsére a diákok is mindig nagyon élvezték – mondta Shah Gabriella.

Hozzátette: a Salgótarjánról diákoknak című könyv képezi az egész verseny alapját, ugyanis ezzel tanúbizonyságot nyert, hogyan lehetséges a történelmi adatokkal fűszerezett írást bevonni az oktatásba.

– A megméretést egyébként az elmúlt napokban minden csapat esetében megelőzte egy elméleti feladatsor kitöltése, egy termékkatalógus elkészítése és egy szöveg megfogalmazása is – mondta a múzeum igazgatója. – A fogalmazásnál a diákok választhattak, hogy Dornyay Béla nevében írnak-e levelet megyeszékhelyünk értékeiről, vagy Förster Kálmán egykori polgármester beiktatási beszédét helyezik új alapokra.

A játékos vetélkedőt a csapatok egy-egy bányászdal eléneklésével kezdték, nótát a növendékek előre kiválaszthatták a „nagy napra”. Ennek köszönhetően a középiskolások megcsillogtatták hangjukat a Bóna Kovács Károly művészetét bemutató terem képzeletbeli pódiumán. Ezután a diákok activityben próbálták körülírni csapattársaiknak a múltidéző feladványokat, de puzzle formájában egy-egy nevezetes salgótarjáni helyszín is arra várt, hogy az összeillő darabokat egymás mellé helyezve a tanulók kirakják azt.

Mindezek mellett a szervezők igaz-hamis kérdésekkel is megmozgatták a nebulók agytekervényeit, illetve a versenyzők egy szituációs feladatban is próbára tehették színészi tehetségüket. A szakavatott zsűri, Balogh Zoltán, dr. Fodor Miklós és Shah Gabriella végül ajándékcsomagokkal jutalmazta a legjobbakat. Ma pedig tíz, négy-négy főből álló, általános iskolásokból álló csapat is bizonyíthatja tudását a történelem témakörében.

Isten éltesse Salgótarjánt!

Salgótarján várossá alakulásának előkészületei Förster Kálmán nevéhez köthetők, akit 1922. január 27-én az acélgyári olvasóegylet nagytermében megtartott alakuló közgyűlésen Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete megválasztott polgármesternek is, ezt a tisztséget 1944-ig töltötte be. Salgótarján ennek okán idén ünnepli várossá nyilvánításának kilencvenötödik évfordulóját, a jeles évforduló alkalmából már számos rendezvényt tartottak városszerte. Többek között kiállításokkal, könyvtári eseményekkel, civil megmozdulásokkal, koszorúzásokkal, valamint vetélkedőkkel is tisztelegtek már a születésnapos megyeszékhely előtt. Ehhez a sorozathoz kapcsolódott tegnapi rendezvényével a Dornyay Béla Múzeum is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!