Rimóc

2017.11.21. 14:00

Emléktábla a néhai polgármesternek

Emléktáblát állított a lengyelországi testvértelepülés, Beszkid Andornak, Rimóc néhai polgármesterének, aki tavaly hunyt el tragikus körülmények között.

Szenográdi Ferenc

Beszkid Andor halálának egyéves évfordulójára Rimócon, a templom melletti Hősök kertjében a lengyelországi Dlutow testvértelepülés emléktáblát állított a néhai polgármesternek.

Grazyna Maslanka-Olczyk, a lengyel testvértelepülés első embere elmondta: Beszkid Andor egy kedves, jó barátjuk volt. A mementóval szerették volna szeretetüket, megbecsülésüket kifejezni. Kiemelte, a tábla emlékeztetni fog arra a gyümölcsöző kilenc évre, amelyet együtt töltöttek: a jó kapcsolata, a barátságra.

Beszkid János, Rimóc első számú vezetője, a néhai településvezető fivére kiemelte: a tábla azon a helyen áll, ahol a rimóciak először találkoztak a lengyel barátaikkal, s ahol 2008. augusztus 3-án aláírták a testvértelepülési megállapodást. Azóta a parkban lobog a lengyel zászló.

(A képek a Rimóci Sport Egyesület székhelyén, az egyesület által készíttetett emléktábla avatóján készültek.)

Rimóc tavaly elhunyt polgármestere előtt tisztelegtek. Fotók: Tornay Attila

 

Czombos József, a község lelkipásztora mielőtt megáldotta és megszentelte az emléktáblát, röviden méltatta az elhunyt polgármester életét, kiemelte, hogy a településnek lelkiismeretes vezetője volt, mindig mindenre odafigyelt. Néhai Beszkid Andor az egyházközség tagjaként segítette a közösség munkáját, aktívan részt vett a Szent József Szövetségben. A falu közösségében – mint gondos vezető – mindenre odafigyelt, a jó dolgokat értékelte és segítette, támogatta a különböző szervezeteket. Mélyen hazafias érzelmű ember volt, aki példát mutatott a közösség szolgálatában.

Elsőként a lengyel település küldöttsége, majd az önkormányzat és a falu lakói helyezték el a megemlékezés és a hála virágát az emléktáblánál.

 

 

 

 

Tragikus baleset

Beszkid Andor tavaly novemberben egy részeg, kivilágítatlan biciklist próbált kikerülni, amikor gépkocsijával összeütközött egy szembejövő autóval, és kirepült járművéből. A polgármestert kórházba szállították, azonban életét már nem tudták megmenteni. A biciklis megállás nélkül továbbhajtott, volt nála fényvisszaverő mellény, azonban azt nem vette fel.

 

Elismerték munkásságát

Beszkid Andor 2014-ben a települési szavazatok 86 százalékának megszerzésével kezdte meg az újabb, hetedik polgármesteri ciklusát – a tisztséget tavaly 26. éve töltötte be Rimócon. Beszkid Andor munkájának elismeréseként a múlt évben Polgármesteri Aranygyűrűt vehetett át a Magyar Önkormányzatok Szövetségétől, a megyei közgyűlés Nógrád Megyéért Díjjal tüntette ki.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!