Dorogháza

2017.11.08. 11:40

Beénekelte magát a hajdúszoboszlói döntőbe a Dorogházi Asszonykórus

Immár hetedik alkalommal zajlott le a közelmúltban az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud, amelynek elő-, közép- és végső döntőjén – Egerben, majd kétszer Hajdúszoboszlón – is eredményesen szerepelt a Dorogházi Asszonykórus.

Palchuber Kinga

Az asszonykórus több mint egy évtizede gondozza a helyi népdalkincset, s viszi a nógrádi község jó hírét hazánk számos pontjára. Fáradozásaikért a községi önkormányzat is hálás. Középen Kővári Lászlóné, Dorogháza polgármestere. BEKÜLDÖTT FOTÓ

A Dorogházi Asszonykórus tagjai újszerű feladatra vállalkoztak, ugyanis elhatározták: dalra fakadnak a közelmúltban immár hetedik alkalommal megrendezett Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud egri elődöntőjében. A Hotel Koronában zajló megméretésen – egyéb okok miatt – nem teljes létszámban mutatkoztak be, azonban így is emlékezetes produkcióval zárták a versenyt. A napokban, az egyik próbájuk alkalmával látogattuk meg a csapat tagjait, akik lelkesen beszéltek fellépéseikről, élményeikről, illetve a dalos megméretéseken szerzett tapasztalataikról is.

Az asszonykórus több mint egy évtizede gondozza a helyi népdalkincset, s viszi a nógrádi község jó hírét hazánk számos pontjára. Fáradozásaikért a községi önkormányzat is hálás. Középen Kővári Lászlóné, Dorogháza polgármestere. BEKÜLDÖTT FOTÓ

Szívből jött és szívig hatolt

– Nagy örömünkre a palóc dalcsokor és a szívből jövő előadásmód egészen a zsűri szívéig hatolt, s továbbjutottunk a Hajdúszoboszlón életre hívott középdöntőbe – kezdte Hajas Lászlóné, a kórus vezetője.

Hozzátette: versenytársaik változatos produkciói láttán nagyon izgultak, s mint mondta: hatalmas volt bennük a megfelelés iránti vágy is.

– Bemutatkozásunk után az izgalom tovaszállt, s a népdal szeretete átjárt mindnyájunkat – csatlakoztak az élménybeszámolóhoz az asszonyok.

A tagok a továbbiakban elárulták: a közönség már daluk első szólamai után érdeklődve figyelt, majd a fellépőkkel együtt énekelte a jól ismert dallamokat.

– Éreztük a nagyérdemű határtalan szeretetét, amelyet a produkció utáni vastaps is megerősített – emlékeztek vissza.

Büszkén képviselték a palócságot

Kiemelték: az eredményhirdetésre egészen éjfélig kellett várakozniuk a hajdúszoboszlói helyszínen. Az izgalomban töltött órákat azonban felhőtlen boldogság követte, amikor kiderült: tovább jutottak a következő fordulóba is. A Dorogházi Asszonykórus ugyanis a versenyen megszerezhető maximális ötvenből negyvenhét pontot énekelt össze a középdöntőben. Ezen eredménnyel pedig játszi könnyedséggel kvalifikálták magukat a szintén Hajdúszoboszlón megrendezett végső döntőbe.

– A finálét háromnapos rendezvény keretein belül bonyolították le. A megméretést egy színpompás felvonulás nyitotta meg, ahol büszkén mutattuk fel a palóc motívumokkal díszített Dorogháza-táblát. Ezután a Harangháznál közösen énekeltek a résztvevők – tették hozzá.

A második napon következett a végső megméretés, ahol megannyi eredeti népdal csendült fel.

– A versenytársak produkcióiból rengeteget ismertünk, hiszen mi magunk már több mint százhatvan népdal birtokában vagyunk! – hangsúlyozta végül Hajas Lászlóné.

A dorogházai népviseletbe öltözött asszonyok különböző rendezvények rendszeres fellépői BEKÜLDÖTT FOTÓ

Ezüstminősítéssel térhettek haza

Az utolsó napon az eredményhirdetésé volt a főszerep, amelyen a Dorogházi Asszonykórust végül – 1600 résztvevő és 117 kórus közül – a szakavatott zsűri ezüstminősítéssel jutalmazta meg. Az elért sikerért a csapat a községi önkormányzatnak is rendkívül hálás, amelytől rengeteg segítséget kaptak.

Kővári Lászlóné polgármester elmondta: szívén viseli az asszonykórus sorsát, ugyanis az egyik alapítója volt a hagyományőrző csoportnak.

– További jó egészséget kívánok minden tagnak, hogy minél tovább tudják ápolni népdalainkat, s hogy országszerte vigyék hírét kicsiny falunknak! – nyugtázta a községvezető.

Számtalan fellépés van a hátuk mögött

A Dorogházi Asszonykórus 2005-ben alakult meg, amelynek tagjait helybeli asszonyok erősítik. Céljuk a megalakulással elsősorban azt volt, hogy megőrizzék a népi hagyományokat, valamint megismertessék a világgal községük értékeit. A dorogházai népviseletbe öltözött kórustagok megyei rendezvényeink – többek között bányásznapok, falunapok – rendszeres fellépői, amelyeken népi énekeikkel közvetítik a helyi tradíciókat. A Nemzeti Művelődési Intézettől 2015-ben segítséget is kaptak Takácsné Édes Katalin személyében, aki énekóráival folyamatosan fejlesztette az asszonyok birtokolta tehetséget. Mindemellett számos énekversenyen szerepeltek már, így jó néhány díjjal és oklevéllel is büszkélkedhetnek. Egyik kiemelkedő sikerüket két évvel ezelőtt érték el a Regionális Nemzetközi Népzenei Fesztiválon, amikor is a zsűri arany minősítéssel jutalmazta meg teljesítményüket. Idén is számtalan fellépés van már a hátuk mögött, amelyek közül kiemelendő a gyöngyösi városnapon történő bemutatkozásuk. Ezen felül idén először vettek részt az abádszalóki „Daloló Tisza-tó” rendezvényen is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!