interjú

2017.11.29. 16:59

„Alapvetően merész történeteket álmodok a könyvek lapjaira”

Lakatos Levente Aranykönyv-díjas író legutóbbi megyei látogatása alkalmával a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodában tartott előadást a megyei fiatalságnak. Az életút-bemutató előtt lapunk is diktafonvégre fogta a szerzőt, aki karrierjének kezdetéről, regényeiről, valamint terveiről is beszélt.

Palchuber Kinga

– Mindig írói álmokat dédelgettél?

– Áh, dehogy! Kezdetben színésznek készültem, s legnagyobb boldogságomra fel is vettek a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatára, ahol emelt óraszámban tanultam a színművészetet. Az évek alatt azonban rájöttem: nem vonz a teátrum világa, nincs tehetségem ehhez a szakmához. Ez követően úgy alakult az életem, hogy elkezdtem a média világa felé kacsintgatni, majd az újságírásból nyargaltam át a könyvszerzésre.

– Mi ösztönzött az első könyved megírására?

– Az újságírásba és a televíziós műsorvezetésbe is egész fiatalon csöppentem bele. Először rövid irodalmi műveket publikáltam a gimnáziumi újság hasábjaira, majd az Ifjúsági Magazinnak (IM) dolgoztam. Később a bulvár világába is belekóstoltam, több efféle napilapnál foglalkoztattak, majd kipróbáltam azt is, milyen a televíziózás. Mindezt a szerteágazó tevékenységet látva többen is megkérdezték: fiatalságom ellenére, mégis hogyan csináltam ennyi mindent? Ennek okán döntöttem úgy, hogy papírra vetek egy életvezetési tanácsadó könyvet, amelyet végül magánkiadásban sikerült megjelentetni. Ezután figyelt fel rám az akkori egyik legnagyobb magyar könyvkiadó, akik szerződést ajánlottak, s kezdetét vette – közel sem akadálymentes – írói pályafutásom.

 

Lakatos Levente az életvezetésről is írt. Fotó: Niederland Dávid

 

– Ezután váltottál az erotikusabb töltetű regények írására?

– Az „erotikus” jelző szerintem egy kicsit túl van gondolva. Persze, alapvetően merész történeteket álmodok a könyvek lapjaira, de nem minden oldalon elevenednek meg pikánsabbnál pikánsabb jelenetek. Az írásaimban pontosan annyi testiséget ábrázolok, amennyit az alapsztori elbír. A köteteimet én inkább modern romantikus regényeknek nevezném, amelyekben egyes karakterek a csókjelenettől valóban eljutnak a hálószobáig. Testiség nélkül viszont nem igazi a cselekmény, például a Bomlás című regényemben is az erotika keveredik a thrillerrel.

– Aktív vagy a közösségi médiában. Fontosnak tartod a rajongókkal való kapcsolattartást?

– Abszolút! Amikor elkezdtem írni, azzal szembesültem, hogy a média különböző felületei sokszor még az ismertebb írókkal sem foglalkoznak. A könyvszerzés nem populáris műfaj, sokkal kevesebben fogyasztják, mint egy dalt vagy egy filmet. A marketinggel tehát éppúgy foglalkozni kell, mint az írással. Nem dőlhetek hátra a kézirat leadását követően, szerintem ma már az olvasókkal való kapcsolattartás, vagy akár a webshop építése is az írói lét velejárója.

– Voltál már alkotói válságban?

– Ha nincs kedvem írni, vagy valamilyen esemény leárnyékolja az agyamat, akkor leülök és kézzel kezdem el körmölni a történetet. Ez másképpen hat az agytekervényeim működésére, mint a száraz gépelés. Jobban tudok koncentrálni, előhozza a kreativitásomat, segít áthidalni a fantáziám útjában álló akadályokat.

– Mire vagy a legbüszkébb?

– Igazából nincs ilyen. Számomra mindig az eredményig vezető út a fontos, azt kell az embernek megélni, a végkifejlet csak egy visszaigazolás arról, hogy jó úton járunk.

– Tomo, a kiskutyád is igazi sztár. Nemrég mesekönyv is készült kettőtök életéről.

– A mesekönyv ötletét Csapody Kingával, a társszerzővel találtuk ki, ugyanis az internetes visszajelzések azt bizonyították, hogy nagyon sokan kíváncsiak a Tomóval közös életünkre. Azokat a vicces eseteket dolgoztuk fel, amelyek egy kiskutya és a gazda együttéléséből fakadhatnak. A rajzokat Pásztohy Panka Aranykönyv-díjas alkotó készítette. Igazán izgalmas együttműködés volt.

– Milyen terveid vannak?

– Sokkal több ötlet van a fejemben, mint amit egy regényben meg tudok valósítani. Örültem, amikor év elején felkértek „Az első” című antológia egyik novellájának megírására. Sok negatív kritikát kaptam a könyveimre az elmúlt években, de e műfajra igazán pozitív visszajelzések érkeztek. Terveim között szerepel egy saját novellás kötet megírása, illetve reménykedem a közelmúltban napvilágot látott Szigor című regényem harmadik részének sikerében is.

 

Lakatos Levente könyvei

Legyél Sikeres Fiatal! (magánkiadás, 2008)

Barbibébi (Ulpius-ház, 2010)

LoveClub – Ahol valóra válnak legmerészebb vágyaid (Ulpius-ház, 2011)

Bomlás (Ulpius-ház, 2013)

Aktus (Ulpius-ház, 2014)

Szigor – Megrepedt álarc (magánkiadás, 2015)

Szigor – Feltörő ösztönök (magánkiadás, 2015)

Szeress jobban! (Libri, 2015)

Szigor – A tiltás gyönyöre – I. kötet (Libri, 2016)

Szigor – A pillangók ébredése – II. kötet (Libri, 2016)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!