Nógrádmegyer

2017.10.19. 20:50

Szeretet az otthonban

– Mi nagy dolgokat nem teszünk, amire felkapják a fejüket, odafigyelnek az emberek, csak apró kis tetteket, de azokat szívünk teljes szeretetével tesszük – Vélekedett Király Attiláné, a Nógrádmegyeri Virágsziget Szociális Központ vezetője.

Szenográdi Ferenc

Ő és munkatársai mindazt, amit az ott lakókért tesznek, hivatástudatból végzik. Az otthon így telik meg szeretettel; a törődés, a kedves szó nem csak apró dolog, nagy tettek azok, amelyek 34 idős ember megfáradt életének utolsó szakaszát teszik szebbé, elviselhetőbbé.

Az otthon a gondozottakkal és gondozókkal együtt egy nagycsalád. Előfordulhat, hogy a gondozó valami miatt fáradt, de amikor bemegy az idős emberek szobájába, találkozik velük a folyosón, kertben, mosolyra fakad. Ahogy vallják: személytelenül, kedvesség és szeretet nélkül nem lehet idős embereket gondozni. A szeretet, a törődés mosoly formájában is ott van a gondozók arcán, ami meghitt híd a gondozottak felé. Egész biztos, hogy az idős ember, ha csak rövid időre is, ilyenkor elfelejti betegségét, s melegség, boldogság járja át a szívét.

Verbói Gábor a község polgármestere, a képviselő-testülettel együtt már a múltszázad végén azon volt, hogy megfelelő ellátást tudjanak biztosítani az idős emberek számára. Az egykori idősek klubja épületében tíz fővel létrehozták a bentlakásos otthont. Az önkormányzat pályázati pénzből, önerőből 15 évvel ezelőtt felépítette az idősek új otthonát, ahol ma 34 személyt tudnak elhelyezni.

Az otthon folyosói, szobái szépek, tiszták, rendezettek; gyönyörű világos udvarával és pihenő parkjával Nógrádmegyer egyik legszebb, legvirágosabb intézménye.

– Intézményünk nem nyújt emeltszintű ellátást. Ezért bekerülési költséget nem kell fizetni, viszont emeltszintű gondozást nyújtunk. Alapelvünk, hogy gondozottjainknak annyi segítséget nyújtsunk, amennyit az állapotuk megkíván, megakadályozzuk az idő előtti leépülésüket. Rendszeres orvosi felügyeletet biztosítunk a számukra. A kihasználtságunk százszázalékos. Otthonunk országos hatáskörrel rendelkezik, bármelyik településről felvehetünk gondozottat – magyarázta Király Attiláné.

A gondozottak mellett napi ellátást is biztosítanak, amit 30 személy vesz igénybe. Az intézményükhöz tartozik a szociális étkeztetés és házi segítésnyújtás, így napi szinten 90-100 emberrel állnak kapcsolatban.

Sirkóné Sári néni három éve Sóshartyánból került az otthonba. Elbeszéléséből dolgos évek bontakoztak ki. A 88 éves néni úgy fogalmazott, hogy jól érzi magát az otthonban, az Isten áldja meg azokat, akik létrehozták, Ágikát, az otthon vezetőjét és a többi gondozóról azt mondja: aranyosak, kedvesek.

Habony Béláné is sóshartyáni származású. A férjét korán elvesztette. Úgy döntött, hogy beköltözik az otthonba, mindennek már hat éve. Mesélt a külföldön élő unokáiról. Felidézte az 1950-es évek nehéz éveit, amikor a lakodalmán még azt is megnézték, hogy mit főznek. Elmesélte, hogy az otthonban olvasnak, tévét néznek, beszélgetnek. Boldogan újságolta, hogy benne van az idősek színjátszó csoportjában.

Endrefalváról került az otthonba Murányi néni, aki kedves szavakkal dicsérte az otthon vezetőjét, gondozóit, akik családtagként kezelik őket. Licskó Lajosné Mária néni egy éve él Nógrádmegyerben, Szalmatercsről költözött az otthonba. Ő a közösségi foglalkozások jó hangulatát idézte fel. Lelki bánata, hogy férjét és fiát elveszítette. Viszont büszkén mutatta Kanadában élő pap unokájának fényképét és mesélt a Budapesten élő pedagógus unokájáról. Ő is elismerő szavakkal méltatta a gondozónőket. Azt mondta – a jó Isten áldja meg őket az áldozatos munkájukért, mindazért, amit értünk tesznek.

A Nógrádmegyeri Virágsziget Szociális Központ lakóinak élete minden nap szeretettel telik meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!