Becske

2017.10.20. 15:19

Külföldön is kelendőek termékeik

A helyi általános iskola épületével szemben, egy régi, tornácos parasztház két szobájában alakították ki a község szövőműhelyét, amelyben jelenleg öt közfoglalkoztatott dolgozik.

H.H.

Szalatnyainé Zsigmond Éva, Becske polgármestere elmondta, 2014-ben kezdődött a történet, amikor a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ téli közfoglalkoztatása keretében Bercel központtal egy rongyszövő tanfolyam indult, ahová szorgalmasan jártak az asszonyok – összesen tízen – elsajátítani a mesterség fortélyait. Féléves előkészületet követően a START-mintaprogramban kérte az önkormányzat, hogy 2015-től működhessen egy szövőműhely Becskén. Kaptak két szövőszéket, a Belügyminisztérium biztosította a béreket és az alapanyagot, beszereztek egy nagyteljesítményű varrógépet is, a váci textilműhely pedig a szakmai hátteret adta a folyamatos tevékenység beindításához.

Egyedülálló munkát végeznek a szövőműhelyben

 

Innen már nem volt megállás. Szorgosan készültek a rongyszőnyegek, zsenília-szövet, gyapjú- és pamuttermékek, ízléses szemüvegtartókat varrtak, mi több, felhasználtak újrahasznosítható anyagokat, így születtek például a farmernadrágból „varázsolt” sokzsebű táskák. Az óvodai fekhelyeket, a ravatalozó és az orvosi rendelő várótermének ülőkéit innen látták el alaphuzattal, míg a fennmaradt többletet a helyi piacon értékesítették. A bevételt szigorúan, az előírásoknak megfelelően a mai napig eszközfejlesztésre forgatják vissza, aminek köszönhetően 2016 óta fokozatosan bővül a géppark. Maga a tevékenységi kör is kiegészült, lévén a faluba költözött egy bőrműves szakember, aki felajánlotta segítségét, ettől kezdve már bőrkészítményekkel is büszkélkedhetnek, amelyek egy része Németországba kerül, íjászokhoz.

 

 

Öltésről-öltésre haladnak munkájukkal a varrónők

 

A műhelyben dolgozó asszonyok közül megszólítottuk Horváth Juliannát, aki kifejtette, hatalmas lehetőség volt neki és nyolcgyermekes családja számára ez a hímző-szövő munkaalkalom, hiszen a családi pótlék mellett komolyabb jövedelemforráshoz jutottak. Nagyon jól érzi magát itt, a többiek befogadták, és a textilmegmunkálásban is egyre jelentősebb jártasságot szerzett.

 

 

Szalatnyainé Zsigmond Éva végezetül hozzátette, nemrégiben a kétbodonyi „Szilvaszombaton” tárták az emberek elé a portékákat, legutóbb pedig a Vajdahunyadvárban tartott országos közfoglalkoztatotti kiállításon is részt vettek.

 

 

Buddhista kapcsolat

A szép fekvésű faluban a buddhisták idetelepülése fellendítette a turizmust. A sztúpa megépülése pedig nem csupán vonzza a távol-keleti vallás híveit, hanem az ideköltözésre is ösztönöz. Szalatnyainé Zsigmond Éva is így került kapcsolatba egy Németországban, Füssen városában élő fiatalemberrel, akinek megtetszett Becske, és már házat is vásárolt a faluban. Mindezek mellett az íjász vállalkozása fejlesztéséhez kiváló lehetőséget talált a szövőműhelyben, a megrendelésére itt készült bőrtermékeket, főként íjtartó tegezeket már ki is szállította a bajorok földjére. Információink szerint a Neu-Ulmban rendezendő karácsonyi vásáron már találkozhatnak is a német vevők a becskei alkotásokkal.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!