politika

2019.10.10. 19:54

Vitáztak a salgótarjáni polgármesterjelöltek

Szabó Csaba, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje nyílt vitára hívta Fekete Zsoltot, Salgótarján ellenzéki városvezetőjét, hogy az elmúlt évekről és a várossal való terveiről kérdezze. Csütörtökön a városi televízió stúdiójában lefolytatott beszélgetésen Salgótarján jövője került terítékre.

Palchuber Kinga

Polgármester jelölti vita, Salótarjánban a Salgótarjáni Városi Televízió stúdiójában. Fekete Zsolt - Salgótarján polgármestere, Balogh Katalin - a REMEK ügyvezető igazgatója, a vita moderátora, Szabó Csaba - A Fidesz salgótarjáni polgármester jelöltje. Fotó: NMH

Forrás: NMH

Fotó: NMH

Fekete Zsolt indításként arról beszélt: bár Salgótarján még mindig az egyik leghátrányosabb megyeszékhely az országban, meglátása szerint az elmúlt időszakban látható a javulás a városban. Szabó Csaba elmondta, hogy már a kampány előtt különböző fórumokon konzultált a lakossággal, a helyi cégvezetőkkel arról, hogy mire lenne legnagyobb szüksége a városban, és erre alapozva a biztonság, a bizalom és a bátorság pillérekre építette fel programját.

A felek négy témakörben vitáztak, elsőként a város szociális és egészségügyi helyzete került terítékre. Fekete Zsolt kiemelte: megfigyelhető, hogy az orvosok a nyugdíjkorhatár felett teljesítenek szolgálatot, ezért fontos az utánpótlásuk. Ennek érdekében láttak hozzá az egészségügyi ellátó intézmények felújításához és létrehozásához – Vásártér, Acélgyári út, Zagyvapálfalva – , de az onkológiai központ kialakításának jelentőségét is hangsúlyozta a Modern Városok Programon (MVP) belül.

Fekete Zsolt a megkezdett munkát szeretné folytatni, Szabó Csaba egy erős kormánytámogatással új pályára állítaná a város fejlődését
Fotó: NMH

Hozzátette: az ösztöndíj programban idén is négy orvostanhallgatóval sikerült szerződést kötnie az önkormányzatnak, de a szakmunkás képesítés megszerzésében is támogatják a fiatalokat. Szabó Csaba hibának érzi, hogy az MVP-ben nem szerepel egy átfogó szociális városrehabilitációs program és a városvezetés hibás intézkedéseinek tudja be azt is, hogy a belvárost elözönlik a hajléktalanok. Szerinte erősebben kell kapcsolódni a kormány családtámogatási rendszeréhez is, új bölcsődékkel és akár ingyenes telkekkel a fiataloknak.

A gazdaság és turizmus témakörben Szabó Csaba a gazdasági mutatók rossz helyzetére és a fiatalok nagy arányú elvándorlására világított rá. Megválasztása esetén a vállalkozásokat sújtó megemelt helyi adókat csökkentené, és jobban építene az elkészül 21-es főút adta esélyekre. Fekete Zsolt pozitívumként pozitívumként említette, hogy a munkanélküliség a felére csökkent, az ingatlanárak pedig a duplájára emelkedtek. Ő a fiatalok ösztöndíj programját a középiskolásokra is szeretné kiterjeszteni, de az óvodafelújításokat, a közterek fejlesztését és a játszóterek korszerűsítését is a fejlődésnek tudja be. Szabó Csaba szerint viszont a jelenlegi városvezetés tönkretette a buszközlekedést, amikor 2014-ben lecsökkentette a futott kilométerek számát, ezt is fejlesztené a jövőben.

A fiatalok helyben tartását mindketten sürgetőnek találják, Fekete Zsolt szerint ez a szolgáltatások színvonalának emelésével, munkahelyek teremtésével oldható meg. Szabó Csaba szerint komoly lobbierő kell egy sor változtatáshoz, ő például a plázastop rendeletre is enyhítést kérne a kormánytól, szintén a minőségi szolgáltatások kialakítása érdekében.

A távlati elképzelések között Szabó Csaba egy 15 pontos azonnali cselekvési tervet mutatott be inkább, a tömegközlekedés megújításától a Rákóczi út felújításán és az új iparterületek kialakításán át a turizmus támogatásáig. Fekete Zsolt arról beszélt: szeretné, ha minden korosztály megtalálná szórakozását a városban, emellett okos és zöld város kialakításában gondolkodik, valamint a panelprogramban a társas és a családi házak korszerűsítésére is szeretne megoldást nyújtani.

A vita végén az összefoglalóban mindkét jelölt egy fejlődő Salgótarján érdekében kérte a városlakók szavazatát. Fekete Zsolt a megkezdett munkát szeretné folytatni, Szabó Csaba egy erős kormánytámogatással új pályára állítaná a város fejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!