Egyházi fejlesztés

2022.04.02. 19:55

Református gyülekezeti ház épül Salgótarjánban (fotók)

Letették a református gyülekezeti ház alapkövét szombat délután Salgótarjánban, a Losonci úti templom kertjében. Az ünnepélyes eseményt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is megtisztelte jelenlétével.

MTI

Ünnepélyes keretek között helyezték el a gyülekezeti ház alapkövét

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Fotó: Hegedus Mark

Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: a nógrádi megyeszékhelyen és környékén 24 településen öt felekezet 34 temploma, plébániája épül meg, továbbá egy óvoda és egy iskola is létesül.

 

Soltész Miklós köszönetet mondott az egyházak képviselőinek, Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőnek és Fekete Zsoltnak, Salgótarján polgármesterének, hogy teljes egyetértésben mondhatták ki: egyházi beruházások is valósuljanak meg a Modern városok program (MVP) keretében a városban és térségében is.


„Amikor modern városról beszélünk, abban benne van, hogy mi a kereszténységet, a hitet, a zsidó felekezeti vallást is fontosnak és modernnek, szükségesnek és mainak tartjuk” – fogalmazott az államtitkár.

 

Soltész Miklós, aki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, az ukrán-magyar határról érkezett Salgótarjánba, beszédében kiemelte: amikor „két testvérnemzet szörnyűséges háborúja” zajlik, a segítség „motorjai” között vannak az egyházi karitatív szervezetek.


Szólt arról is, hogy azok a kárpátaljaiak, akiket az ukrán hatalom egy része tíz éve megfoszt az iskoláiktól, hátrányba kerülnek az egyházaikkal, a magyar nyelv használatával, most átjönnek Magyarországra, tolmácsolnak az ukrán menekültek és a magyarok között, segítenek az ukrán menekülteknek.


Mi ez, ha nem a kereszténységből fakadó odafigyelés, szeretet más ember iránt? – tette fel a kérdést Soltész Miklós.


Németh Judit, a salgótarjáni református gyülekezet lelkésze felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben, salgótarjáni látogatásán tett ígéretet arra, hogy a Modern városok programban a kormány biztosítja a városban lévő történelmi egyházak fejlődését segítő beruházásokat.

Az új, 480 négyzetméteres gyülekezeti ház a templommal szomszédos telken épül fel a jövő év végére 265 millió forintból, a telket a a Dunamelléki Református Egyházkerület segítségével vették meg. Bibliaórát, ifjúsági összejöveteleket, kóruspróbákat, a földszinti nagyteremben kulturális, irodalmi rendezvényeket tartanak majd itt, a felső szintre szolgálati lakás és vendégszobák kerülnek.


Fekete Zsolt polgármester a rendezvényen azt emelte ki, hogy az idén százéves város megérdemli az elindult, befejeződött és folyamatban lévő beruházásokat. Most következik Salgótarján gazdaságának rendbehozatala – tette hozzá.


Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a salgótarjáni fejlesztések között említette a 21-es főút négysávosítását, az épülő onkológiai központot, a kormány előtt lévő, 34 milliárd forintos turisztikai csomagot, és nagyságrendjében az országban egyedülállónak nevezte a Modern városok programban itt elfogadott egyházi beruházásokat.


Az alapkő letételén és az ünnepség előtt tartott istentiszteleten részt vett Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!