Honvédelem

2024.06.13. 12:56

Kiosztották a balassagyarmati lövészverseny díjait – íme a legjobbak! (fotók)

A Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont adott otthont a Szemere Miklós párbaj tűzfegyveres lövészetversenynek szerdán, ahol húsz intézmény hatvan kadét tanulója mérte össze tudását. A párbajt végül a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola három főből álló csapata nyerte meg. Az eseményen átadták a Bánki Honvéd Kadét Akadályfutó Verseny díjait és a Honvéd Kadét Kupát.

Lászlók Judit

A legjobbak díjat érdemeltek

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Szemere Miklós párbaj tűzfegyveres lövészverseny a Honvéd Kadét Program (HKP) első tűzfegyveres lövészversenye volt, amelyet a HKP II-es és III-as intézmények képzése, felkészítése előzött meg. A felkészítések alapján az iskolák 3-3 legjobb lövője képviselhette az intézményét szerdán, a Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban megrendezett párbajon. 

lövészverseny, díjátadó
Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter is részt vett a díjátadón
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Izgalmakat tartogatott a lövészverseny

A versenyt az ünnepélyes díjátadó követte, amelyen Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke mondott köszöntőt. Ebben kiemelte, hogy a haza védelmének ügyét szolgáljuk mindannyian, és aki ezt a szent ügyet szolgálja, az hasznos tagja egy közösségnek, a nemzetünknek, hazánknak. Mint mondta, Szemere Miklósról elneveztek egy versenysorozatot, amelynek ez volt az első állomása. 

– Szemere Miklós, aki a saját vagyonából, jövedelméből, pénzéből építette Pusztaszentlőrincen – ma Pestszentlőrincnek hívjuk, a 18. kerületben – a lövőházat, ahol nagyon sok fiatal gyakorolta a lövészetet, és még olimpiai bajnok is ott készült fel, az 1912-es stockholmi olimpiára. Azt hiszem, hogyha valaki ilyen utat jár be, és ilyen közösségi cselekedetet hajt végre, az valóban a haza védelmének erősítését szolgálta, és szolgálja ma is – fogalmazott Simicskó István, aki szerint ma már a honvédelmi sportközpontokban 21. századi körülmények biztosítottak a fiatalok számára, ahol a mostanihoz hasonló versenyeket is rendezhetnek.

Az akadályfutó verseny eredményeit is kihirdették

A sportszövetség elnöke beszélt arról is, hogy a közelmúltban rendezték meg a Bánki Honvéd Kadét Akadályfutó Versenyt, amelyen 900 kadét vett részt. Azonban a viharos időjárás miatt nem tudták megtartani az eredményhirdetést, amit most majd pótolnak. Kiemelte továbbá, a kadét program egy sikertörténet. 

– Nyilván a haderőfejlesztés is egy nagyon komplex és jó ütemben haladó folyamat, amelyben a Magyar Honvédség védelmi képessége erősödik, de nekünk a Honvédelmi Sportszövetség létrehozása óta az a küldetésünk, az a missziónk, az a feladatunk, hogy minél több magyar fiatal rendelkezzen olyan katonai jellegű előképzéssel, amellyel, ha bajba kerül a haza, akkor legyen kikre számítanunk – mondta Simicskó István,  aki végül arra biztatta a kadétokat, hogy minél többen válasszák a katonai hivatást, azonban ha valaki mégis másként dönt, az is olyan kompetenciákat szerez a kadétképzésben, amelyek birtokában a civil életben is megállja a helyét.

Ezt követően Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője elismerően szólt a résztvevő kadétokhoz, akik szerinte komolyan felkészültek. Hangsúlyozta továbbá, nagyon büszke arra, hogy a Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont egyre több versenynek ad otthont, amiért hálás a Honvédelmi Sportszövetségnek.

Hatvan díjat adtak át a honvédelmi sportközpontban

A köszöntőket követően átadták a Szemere Miklós tűzfegyveres párbaj lövészet, a Bánki Honvéd Kadét Akadályfutó Verseny és a Honvéd Kadét Kupa hét állomásos versenysorozat –  78 középiskola és több mint kétezer kadét vett részt, ami rekordlétszámot jelent – elismeréseit is, összesen hatvan díjat. 

  • A Szemere Miklós tűzfegyveres párbajlövészet csapatverseny első helyén a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (SZC) Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola csapata végzett, a második a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Technikum lett, a dobogó harmadik fokára pedig a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Debreceni intézményének csapata állhatott fel. 
  • A Bánki Honvéd Kadét Akadályfutó Verseny csapatversenyét a Budapesti Baptista Gimnázium, Technikum és Sportiskola csapata nyerte meg, a második helyet a Kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium, a harmadikat pedig a Kempelen Farkas Képesség és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szerezte meg. 
  • A Honvéd Kadét Vándorkupát pedig a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Debreceni intézménye hódította el, a sorozatban a második helyen a Zalaegerszegi SZC Ganz Ábrahám Technikuma végzett, a harmadikon a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában