Rendezvény

2024.07.06. 19:58

Többtucatnyian zarándokoltak a herencsényi palóc búcsúba (fotók)

Szent és profán tökéletes harmóniája valósult meg szombaton Herencsényben, amikor a katolikus keresztbúcsú ünnepével egybekötött világi falunapot rendezték meg a település központjában.

Hegedűs Henrik

Közismert, hogy lassan húsz éve állították fel a Herencsény felett magasodó Gyürky-hegyen a Palócok Vigyázó Nagykeresztjét, ahol az elmúlt két évtizedben rendkívül sok magasztos megemlékezést tartottak, benne a dombtetőn található műalkotáshoz tartó zarándoklattal. Ám változtak az idők, és a kereszthez vezető úton áthaladó terület tulajdonosa az utóbbi esztendőkben már nem engedi meg, hogy a vallásos esemény résztvevői érintsék a földjét, így a július első hétvégéjén esedékes rendezvény részvevői nem közelíthetik meg a nyugat-nógrádi palócság egyik szimbólumát.

palócok, búcsú
A falu katolikus templomától indult el a processziós menet, aminek kezdetén a palócok imádkoztak és könyörögtek
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A palócok megemlékeztek a kereszt felállításáról

Éppen ezért ebben az évben is a falu katolikus templomától indult el a processziós menet, aminek kezdetén a hívek imádkoztak és könyörögtek azért, hogy a Palócok Vigyázó Nagykeresztje minél előbb visszanyerje régi hivatását és ismét eljuthassanak a talapzatához az esdeklő emberek. A Herencsény környékbeli községekből, így Rimócról, Varsányból, Nógrádsipekről és Cserhátsurányból közel százan vonultak át reggel a hegyet átszelő gyalogos zarándoklat során, hogy csatlakozva házigazda társaikhoz megemlékezzenek a Palócok Vigyázó Nagykeresztje felállításának évfordulójáról. 

A katolikus templomból induló énekes menet egészen a település központjában lévő szabadtéri színpadig haladt, itt előbb a szervezők nevében Jávor Károly köszöntötte a megjelenteket, majd Herencsény polgármestere, Bucsánszki Csaba mondott rövid beszédet. A szentmisét Palya János turai plébános, a hatvani kerület esperese celebrálta. A finom vadhúsból készült ebédet követően szórakoztató programokkal folytatódott a falunap, benne az óvodások műsorával, Terka néni meséjével, hagyományőrző csoportok fellépésével és könnyűzenei előadók szórakoztatásával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában