Nool.hu podcast

2024.06.09. 11:27

Népviseleti babái révén őrzi az elődök emlékét a vizslási iparművész (podcast)

Hazánkban és Európa-szerte viszi hírét Vizslás és Kazár egykori viseleteinek népviseleti babái révén Bocsi Éva. A népi iparművésszel életének és karrierjének történetéről beszélgettünk.

Angyal Eszter

A Népművészet Mestere címmel is kitüntetett Bocsi Éva, népviseleti babakészítő volt a vendégünk

Forrás: Hír FM Salgótarján

Fotó: Angyal Eszter

A vizslási származású, ám idestova ötven éve Salgótarjánban élő népviseleti babakészítő, népi iparművész, Bocsi Éva volt legfrissebb podcastünk vendége. A Népművészet Mestere kitüntető cím birtokosa azt vallja, 

Ha valaki valamit nagyon akar, akkor azt biztos meg fogja tudni csinálni.

Így volt ez hajdanán vele is, sőt, saját édesanyjával is, aki egy, a lányának szánt meglepetés révén készítette el első saját népviseleti babáját, majd saját tapasztalatai révén szerzett tudását később átadta lányának is. Mostanra több mint száz, népviseletbe öltöztetett, zsűrizett baba dicséri Bocsi Éva keze munkáját, melyeket egytől egyig egykori – többnyire vizslási és kazári – ismerőseiről mintáz. 

A népi iparművész által elkészült babák gyakran szigorú tekintetű, komoly arcú, sokat dolgozó, fáradt embereket ábrázolnak, az utóbbi időben készült alkotások pedig különböző népszokásokat is felelevenítenek. Komoly és fáradtságos munka egy-egy népviseleti baba elkészülte, hiszen mindamellett, hogy 3-4 hetet igényel a folyamat, Bocsi Évának egy személyben kell szobrásznak, cipésznek, fodrásznak és varrónőnek lenni, sőt, mindemellé még tudni kell hímezni is.

Hallgassák meg a Bocsi Évával készült, tartalmas beszélgetésünket:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában