Nool.hu videó

2024.06.18. 18:57

A Palóc Múzeum alapítójára emlékeztek születésének 200. évfordulóján (videó)

Nagy Ivánra, az egyik legnagyobb hatású magyar genealógusra, heraldikusra, történészre, a Palóc Múzeum alapítójára emlékeztek születésének 200. évfordulóján kedden Balassagyarmaton.

Lukács Zsófia

Felsőgyőri Nagy Iván  200 éve született, 125 esztendeje halt meg. 13 kötetes Magyarország családai czimerekkel és nemzékrendi táblákkal című műve ma is alapvető forrás a családkutatók számára. A magyar genealógia fejlődésének meghatározó személyisége, nem utolsó sorban ’48-as hazafi.

Nagy Ivánra, a Palóc Múzeum alapítójára emlékeztek kedden
Nagy Ivánra, a Palóc Múzeum alapítójára emlékeztek kedden
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma Nagy Iván emléknap keretében idézte fel a híres történész munkásságát, akinek nevéhez kötődik a Palóc Múzeum alapítása is. Kedden reggel az iskolás gyermekek számára műveltségi vetélkedővel indult az emléknap, majd a jelenlévők a múzeum előtti Nagy Iván szobornál helyezték el az emlékezés virágait.  – Itt állunk a Nagy Iván által alapított intézmény falainál, az ő mellszobránál, ami Hadik Gyula szobrászművész alkotása. Felsőgyőri Nagy Iván 1824. június 18-án született Balassagyarmaton, európai műveltségű tudós, heraldikus, genealógus, könyvek és régiségek gyűjtője, polihisztor volt. Mindemellett megalapította a Nógrád Vármegyei Múzeumi Társulatot és részt vett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, három gyermek édesapja volt – mondta el köszöntő beszédében dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum igazgatója.

Tudományos konferenciát szervez a Palóc Múzeum

A koszorúk elhelyezése előtt Fábri Gábor történész, geográfus szavalta el Nagy Iván két versét, majd a múzeum látványtárában folytatódott az emléknap, ahol a meghívott vendégek ünnepi beszédén keresztül Nagy Iván életpályájába nyerhettek részletes betekintést az érdeklődők. A múzeum igazgatója a látványtárban arra is kitért, hogy Nagy Iván meghatározó szerepet töltött be az intézmény létrejöttében a Nógrád Vármegyei Múzeumi Társulat megalapításával. Neki köszönhető, hogy felépült az idén 110 éves múzeumpalota. Dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes bejelentette, hogy a Palóc Múzeum a bicentenáriumi évben, Nagy Iván halálának 125. évfordulóján, ősszel egy tudományos konferenciával mélyíti tovább a történész életútjával, tudományos tevékenységével kapcsolatos ismereteket.

Az ünnepi beszédek sorát Nagy Iván szülővárosának képviseletében Huszár Péter alpolgármester folytatta, majd bemutatták Nagy Iván életpályáját, illetve munkásságát.

Az ünnepség délutáni folytatásában Nagy Iván genealógiai munkásságát Galcsik Zsolt és Kovács Krisztián levéltárosok családfakutatási interaktív előadásán ismerhették meg az egybegyűltek. Az eseményen hangszeren közreműködött Kósa József és Berki Ádám.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában