Híres musical

2024.05.26. 08:30

Valahol Európában: két nógrádi társulat keltette életre a musicalt

A Valahol Európában című Radványi Géza és Balázs Béla által 1947-ben forgatott és a következő évben bemutatott filmből 1995-ben néhány mai szerző közös munkája révén figyelemre érdemes, nagy népszerűségre szert tett színpadi alkotás, kétfelvonásos musical született. E darabot dolgozta fel közösen két nógrádi társulat is a közelmúltban.

Csongrády Béla

Az ősbemutató a Budapesti Operettszínházban volt 1995-ben, s azóta számos profi társulat és úgymond amatőr együttes is műsorára tűzte. Így tett 2008-ban a szécsényi székhelyű, zömmel fiatalokból, gyermekekből álló Andi Színjátszósai Társulat is, amely Garamvölgyi Andrea vezetésével működik. Miután a csoport névadója szorosan kötődik a Zenthe Ferenc Színházhoz is, az utóbbi szakmai vezetésével úgy döntöttek, hogy a 2023/24-es évadban koprodukciós előadás keretében viszik színre a jó zeneszámokban és megrendítő jelenetekben gazdag darabot. A Garamvölgyi Andrea rendezte bemutatót a közelmúltban tekinthették meg az érdeklődők több ifjúsági, majd úgymond felnőtt bérleti előadások keretében. 

Valahol Európában, társulat, színház
A Valahol Európában ezúttal két nógrádi társulat összefogásával kelt életre a színpadon 
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

A Valahol Európában óriási sikert aratott

A történet a második világháború végén játszódik, egy olyan reménytelen időszakban, amikor családok szakadtak szét, kisebb-nagyobb gyermekek maradtak szülők, pártfogók nélkül. Miután az állami javítóintézet épületét is bombatalálat éri, néhányan az országúti vándorlást, bandázást választják. Menet közben bővül a létszámuk, s fizikai létük érdekében különböző, megrázó, de erkölcsileg nem egyértelmű szituációkba keverednek. A hontalan had átmenetileg egy korábban nemzetközi hírű karmester kastélyában talál menedéket, de óhatatlanul konfliktusba kerül a házigazdával, s nem utolsósorban a hatóságokkal, illetve a katonasággal is. A dirigens vendéglátóval való viszonyuk rendeződik ugyan, jószerivel barátokká lesznek, de a legkisebb fiú, Kuksi áldozatává válik az áldatlan helyzetnek. 

Valahol Európában
A történet a második világháború végén játszódik
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Kiváló rendezői és színészi munka 

Garamvölgyi Andreának sikerült egybehangolni a Zenthe színház profi színművészeinek – Albert Péternek, Farkas Zoltánnak, Gula Péternek, az egyébként balassagyarmati és szécsényi kötődésű Pásztor Máténak, a jól éneklő Szilvási Juditnak és egy epizódszerepben P. Kerner Editnek –, valamint az ő főként gyermek- és ifjú színjátszóinak a szereplését. Az ügyesen, gyorsan változtatható, kifejező színpadképpel, a hatásos jelmezekkel és a sajátos szituációkhoz jól igazodó mozgáskultúrával ezt a sokak által ismert darabot ezúttal is élvezhetővé, szerethetővé tették. 

Valahol Európában
A Garamvölgyi Andrea által rendezett bemutatót a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban tekinthették meg az érdeklődők 
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

A népes gárdából külön is kiemelendő a Kuksit megjelenítő Damkó Zétény Berzence szinte minden megjelenésében megható alakítása. A produkció minden ifjúsági és felnőttelőadásban nagy sikert aratott, és igazolta: érdemes volt ily módon is színre vinni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában