Alkotás

2024.05.26. 18:46

Rajzok Vietnámról: átadták a gyermekpályázat díjait

Több száz magyarországi diák készített ceruzarajzot, festett akvarellt, vagy alkotott képet akrilfestékkel, temperával Vietnámról. A fővárosi díjkiosztó ünnepségen a legszebb rajzok készítőit köszöntötte a minap a szervező Magyarországi Vietnámi Nők Szövetsége.

Nool.hu

A krónikák szerint Vietnámnak közel ötezer éves a történelme, Délkelet-Ázsia egyik ékköve, volt tehát honnan ihletet meríteni a rajzok készítőinek. Az ország több mint 331 ezer négyzetkilométeren terül el, festői környezetben. Trópusi esőerdők, rizsteraszok, Vörös-folyó, Felhő-hágó, Hue császárvárosa, a jelenkor felhőkarcolói és ezernyi más csoda, amelyek inspirálták azokat az ifjú művészeket – köztük ifjú nógrádi alkotókat –, akik a „Mai Vietnám gyermekszemmel” című gyermekrajzpályázatra jelentkeztek.

rajzok, pályázat, díjátadó, Vietnám
Vietnámról készült rajzok ifjú alkotóit díjazták
Fotó: Sz. Z. A.

Impozáns környezetben láthatók a rajzok

A fővárosi Szabolcsi Bence Zeneiskola impozáns környezetében, dísztermében a zsűri által elismert összes alkotást megszemlélhette a közönség, majd Dr. Phan Bich Thien, a Magyar-Vietnami Kapcsolatért Alapítvány elnöke – úgy is, mint főszervező –, köszöntötte a díjátadó ceremóniára az egész országból érkezett szülőket, gyerekeket, a Délkelet-Ázsia gazdag kultúrájára kíváncsi érdeklődőket, vendégeket. 

– Noha Magyarország és Vietnám között közel 10 ezer kilométer a távolság, ez a rajzpályázat, és ez az esemény kitűnően bizonyítja, hogy a kapcsolat, a közöttünk lévő kötelék erősebb, és közelibb, mint gondolnánk – fogalmazott. Az elnök kiemelte, meghatódott, mikor a két korcsoportot, az 1-4. osztályosokat és az 5-8. osztályosokat képviselő diákok pályaműveit szemlélte, mivel érzékelte, hogy minden alkotás mögött mennyi, Vietnám múltját és jelenét tanulmányozó kutatómunka rejlett. Érdekességként hozzátette, hogy a pályaművekben megjelent a kávé, mint szimbólum, ami újabb kapocs a két nemzet viszonyában, hiszen a délkelet-ázsiai ország jelenleg a világ második legnagyobb kávétermelője, míg hazánk közismerten lelkes kávéfogyasztó.

Nagykövettől kaptak elismerést a diákok

A díjátadó ünnepségen Vietnám magyarországi nagykövete, Nguyen Thi Bich Thao a Magyarországi Vietnámi Nők Szövetsége által megvalósított kezdeményezést kitűnőnek nevezve már a jövő év terveiről is beszélt, folytatásra ösztönözve a szervezőket. A közönség vastapssal jutalmazta Doan Thao My zongorajátékát, ahogy a Krétapor című vietnámi slágert – Minh Hai, Bao Anh és Tue Chinh előadásában – is. 

A legnagyobb sikert azonban maguk a díjazottak aratták, akiket sorban a pódiumra invitáltak. A gyermekrajzverseny első helyezettjei Szabó Zétény (az 1-4. osztályos korcsoportból) és Sebők Lilla (az 5-8. osztályos korcsoportból) lettek. További részletek és fotók a pályázat Facebook-oldalán láthatók.

A cikk szerzője: Szabó Zoltán Attila

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában