Korszerűsítés

2024.05.22. 06:55

Több mint 220 millió forintból teljesen átalakult a horpácsi Mikszáth-múzeum

Befejezéséhez közeledik a Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum átalakítása Horpácson.

Hegedűs Henrik

Molnár Zoltán, a község polgármestere elmondta, jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai dolgoznak a Mikszáth-múzeum épületben, összeállítva a Nagy Palóc életművét bemutató új tárlatot. A neoklasszicista stílusban, az író fia által tervezett kúria 1904-ben készült el, és a második világháború után sokféleképpen hasznosították, míg végleg el nem nyerte mai funkcióját. Az állaga azonban az elmúlt két évtizedben egyre jobban leromlott, nélkülözhetetlenné vált a felújítása.

Mikszáth-múzeum Horpácson
Molnár Zoltán polgármester még a felújítás előtt mutatta a Mikszáth-múzeumot
Fotó: H.Cs. / Forrás: Nool.hu

Két részből állt a Mikszáth-múzeum felújítása

A mostani munkálatok két részből tevődtek össze. Az energetikai korszerűsítés során harminc esztendős hiányosságot pótoltak a fűtési rendszer modernizálásával, hiszen még a nyári hónapokban is szokatlanul nagy hideg uralkodott a beltérben. Ez az áldatlan állapot természetesen a kiállítási anyag minőségének is rendkívül ártott. A mintegy 150 milliós beruházás a tetőszerkezetet is érintette, természetesen a műemlékvédelem szigorú ellenőrzése mellett.

A kivitelezés második fele megközelítőleg 70 millió forintba került, aminek keretében szakemberek bevonásával teljesen átalakult Mikszáth Kálmán irodalmi munkásságát bemutató tárlat. A huszonegyedik század elvárásai mentén interaktívvá válik a kiállítás, minden korosztály igényeit kielégítve.
Molnár Zoltán tájékoztatása szerint a múzeum ünnepélyes átadását június 8-án, szombaton tartják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában