Honismereti pályázat

2024.05.25. 11:58

Bemutatta nyertes kötetét a karancsaljai szerző

2018 októberében a Dornyay Béla Múzeum Baráti Körében Kovács Péter bemutatta a Karancs-Kápolna a palócok szent hegyén című, a kis templom történetét feldolgozó kötetét, méltó emléket állítva ezzel a nemes ügy mentorának, a Karancs-Kápolna Alapítvány néhai elnökének, Szőllős Gézának is.

Csongrády Béla

A szerző műszaki, gazdasági előéletű ugyan, de elhivatottan érdeklődik a Karancsaljára vonatkozó helyismereti kérdések iránt is. Mindezt úgy teszi, hogy a korábbiakban máshol élt, 2007-ben költözött oda, és változatlanul nagyon szeret a szép természeti környezetben fekvő, mintegy másfél ezres lélekszámú új lakóhelyén élni. Vonzódásának, aktivitásának nyilvánvaló jeleként esztendőkön át egyik főszereplőjeként vett részt a község Karancsaljai Hírmondó című lapjának a szerkesztésében is. 

Karancsalja, szerző, kötet
Kovács Péter (jobbra) a Karancsaljáról érkezett vendégekkel 
Forrás: Beküldött

Honismereti pályázaton díjazták a szerző kötetét

A 80. évéhez közeledő Kovács Péter Karancsaljához fűződő érzelmeinek a minap újabb bizonyítékát adta. Ugyanis szintén a Dornyay múzeumban – a baráti kör tagjai és más érdeklődők számára – bemutatta a ­2023-as Nagy Iván Honismeretei pályázaton első díjat kiérdemelt Fejezetek Karancsalja történetéből című munkáját. 

A szerzőt, illetve a vendégeit dr. Fodor Miklós, az intézmény igazgatóhelyettese, a baráti kör elnöke köszöntötte, majd Kovács Péter avatta be a hallgatóságot gyűjtőmunkája rejtelmeibe. Elmondta, hogy milyen főbb leletekre, általa felfedezett adatokra, tényekre, levéltárakban és más intézményekben fellelhető egyéb dokumentumokra építkezve, milyen koncepció alapján dolgozta fel a falu múltjának főbb történéseit, jellemzőit. Munkájának részleteibe filmbejátszásokkal is segített betekinteni. 

Karancsaljáról érkeztek vendégek

Az eseményen a község vezetését Sulyok Oszkár Jánosné polgármester képviselte, aki elismerően szólt Kovács Péter tevékenységéről. Ugyancsak a településről érkezett a megyeszékhelyre Pál István – aki szintén kivette a részét a Karancsaljai Hírmondó szerkesztéséből –, de a bemutatón jelen volt a szerző felesége és érdeklődőként Barczy Erzsébet karancsaljai lakos is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában