Jegyzet

2024.04.04. 12:43

Salgóiak

Gyermekkora révén két híresség is kötődik a helyszínhez - dr. Csongrády Béla gondolatai a témában.

Csongrády Béla

Minden bizonnyal Salgóbánya a legkisebb magyar település, amelyhez születése, gyermekkora révén két olyan kiemelkedően jelentős személyiség is kötődik, mint Zenthe Ferenc színművész és Komlóssy Erzsébet operaénekes. Mindketten Kossuth-díjasok voltak és sok más rangos elismeréssel is rendelkeztek. Annak felismertetése érdekében, hogy Zenthe Ferenc salgói, sokat tett a nógrádi és a salgótarjáni önkormányzat közgyűlése, amikor díszpolgárának választotta. Azóta pedig, hogy a város 2012 óta létező színháza felvette a nevét, naponta kerül említésre. 

Kicsit más a helyzet Komlóssy Erzsébettel – az általa képviselt műfaj is kevésbé népszerű –, de néhány lokálpatrióta hagyományőrző jóvoltából az utóbbi években róla is méltó módon esik szó. Bár szobra nincs Salgón, mint Zenthe Ferencnek, de tavaly, a 90. születésnapján emléktábla került a kis településrész egykori művelődési otthonának – a mai Geocsodák Házának – külső falára. És most következik mondandóm lényege, amely a Fő téri József Attila Művelődési Központhoz kötődik. Egy ideje ugyanis az üvegcsarnokhoz, illetve a színházteremhez vezető jobb oldali lépcsőfeljáróval szemben immár látható Komlóssy Erzsébet fotója azzal a Gertrudis-jelmezzel együtt, amelyet 1988-ban, utolsó színpadi fellépésekor viselt. A bal oldalon Zenthe Ferenc arcképe már régóta fogadja a közönséget. Így immár e helyütt is együtt szerepel a két salgói híresség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában