Cigánypasztoráció

2024.04.23. 09:31

Roma vers- és prózamondó versenyt rendeznek Balassagyarmaton

A Balassagyarmati Szentháromság Főplébánia Cigánypasztorizációs közössége és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ április 24-én, szerdán 9 órától rendezi meg, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a Cigány/Roma nemzetiségű vers- és prózamondó versenyt.

Lászlók Judit

Hatvan tanuló nevezett a versenyre

Zolnyánszki Zsolt Benedek, az esemény egyik szervezője a portálunkhoz eljuttatott közleményben tudatta, hogy a cigánypasztoráció a roma közösségek célirányos lelki gondozása a Római Katolikus Egyházon belül, ugyanakkor fontos szegmensét képezi a cigányság felzárkóztatását célzó társadalmi programoknak is. Ehhez kíván csatlakozni a nem régen alakult balassagyarmati pasztorációs közösség, mely elkötelezett, tenni akaró szakemberekből és az Egyházhoz közel álló, hívő emberekből áll.

– A cigányok és nem cigányok közötti szakadék áthidalásának egyik fontos útja a cigányság jobb megismerése, hogy a társadalomban hiteles kép alakuljon ki róluk, mindez velük közösen, egy közösségben. Ennek sok módja és útja van, ilyen például a kulturális értékek bemutatása, közös kincsek fölfedezése, illetve, jelen esetben a cigány költészet és próza szépségének és mélységének megismertetése, megismerése – írták a közleményben. – Balassagyarmati és annak térségében, valamint a Váci Egyházmegye fenntartása alatt működő Ceferinó közösség intézményeiben meghirdetett versenyünkre közel 60 cigány és nem cigány gyermek, általános iskolás diák jelentkezett, akik természetesen nem csak versengeni fognak, hanem bepillantást adnak a Kárpát-medencei népek, így a cigányság kimeríthetetlen értékeibe is.

Kiállítás és előadások is színesítik a rendezvényt 

Kiemelték továbbá, hogy a rendezvény alatt megtekinthető lesz Csonka Gábor Horváth Endre-díjas festőművész kiállítása. Emellett táncos műsort adnak a balassagyarmati Ipolyparti Fészek Gyermekotthon lakói, valamint Fogadj el címmel bemutatót tartanak a nyírjesi Mosoly EGYMI tanulói.

A zsűri tagjait Pásztor Sándorné nyugalmazott pedagógus, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrád vármegyei tagozatának elnöke, Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója, a Gyarmatikum Egyesület elnöke, valamint Orosz Gábor, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium drámapedagógusa alkotja majd.

A verseny védnöke Turai János atya, a balassagyarmati Szentháromság Főplébánia plébánosa, mesterkanonok lesz. A rendezvényt a Váci Egyházmegye, a Balassagyarmati Szentháromság Főplébánia és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ támogatja. Az eseményt Kalmár Ildikó, Nánássyné Gál Bernadett, Lévai Csaba és Zolnyánszki Zsolt Benedek szervezi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában