Tarjáni Tavasz

2024.04.14. 09:36

Kiállított alkotások tárják fel a salgótarjáni festőművész útkeresését

A József Attila Művelődési Központ sokfunkciós klubtermében rendszeresen láthatók kiállítások. Legtöbbször a városban élt illetve élő, jelentősebb életművet magukénak tudó művészek mutatkoznak ott be. Minap Botos Zoltán salgótarjáni festőművész kiállítását nyitották meg.

Csongrády Béla

Botos Zoltán 75 évesen is aktívan fest

Forrás: Beküldött

 A minap éppen a Tarjáni Tavasz című összművészeti fesztivál kezdetén Botos Zoltán – helyi születésű, az idén éppen 75 éves festőművész – Az útkeresés című kiállítása került a nyilvánosság elé. Az alkotó ismertsége, népszerűsége s nem utolsósorban képeinek minősége sok érdeklődőt vonzott a tárlatnyitóra. A 31 festményt a művész kézzel írott életrajza vezeti be munkájának rejtelmeibe, gondoltaiba. Két példaképe van: az egyik Mahatma Gandhi India politikai és spirituális vezetője, a másik Teréz anya, az önzetlen szeretet misszionáriusa. Vallomásában megemlíti azt is, hogy a születési év nem számít, csak az a teljesítmény, amelyet az ember képességeinek birtokában, a közösség érdekében végez és talentumainak tudatában kiad a kezéből. 

Az ő esetében azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen, ha nem 1949-ben és nem a Pécskő utcai egykori Cigányhegyre születik, akkor nem lesz olyan szoros kapcsolata a szintén ott, egy kunyhószerű lakhelyen élt Balázs János két elemit végzett festőzsenivel, akinek tollforgatóként is figyelemre méltó a hagyatéka. 

Makett az egykori közös lakóhelyről

Botos Zoltán bő fél évszázaddal ezelőtt más akkori fiatallal – például Szabó Tamás későbbi jeles szobrászművésszel, Szepesi József költővel, Szatmári Béla építésszel – szavakkal és kellékekkel ösztönözte Balázs Jánost a festésre. S eközben benne is kialakult az önkifejezés iránti vonzódás. S, hogy hová, meddig jutott, azt jól szemlélteti – mi több: bizonyítja – a jelenlegi kiállítás, amelynek a fentebb említett írásos vallomás mellett külön érdekessége egy általa készített makett az egykori közös lakóhelyükről, s az a diploma, amelyet Balázs Jánosnak ítélt a rangos Magyar Örökség-díj kuratóriuma és amelyet Botos Zoltán vett át 2009-ben. 

Teljes joggal, hiszen, hogy mennyire közel álltak egymáshoz, azt bizonyítja a Beszélgetéseim Balázs Jánossal című, 2014-ben megjelent könyve is. Ebben írja egyebek közt: „Az öregek társaságát kereste, akik az erdőt járták, hulladék fát szedtek, ősszel szedret, csipkét, vadkörtét, gombát és különféle gyógynövényeket. Ebből éltek…Számtalanszor láttam, hogyan kezd el egy-egy képet festeni…Soha egyiken sem javított. Amit egyszer megfestett, azt befejezettnek tekintette.” 

Munkássága beépült a város szellemi életébe

Az egykoron szemlélődő ifjú jelenlegi kiállításmegnyitójának színvonalát Henning Rudoltf gitárszólói emelték. Köszöntőt dr. Huszár Máté salgótarjáni alpolgármester mondott, kiemelve Botos Zoltán beágyazottságát a város művészeti életébe. A megnyitóbeszédet egy pályatárs, a szügyi iskolában tanító pedagógus, Csernák Edit vállalta magára s ez alkalommal is nemcsak szép, de tartalmas mondandóval hívta fel a figyelmet a képek értékeire. 

A kiállítást a címéből, Az útválasztásból kiindulva elemezte. Kiemelte, hogy a műveken megjelennek valóságos terek – mintegy a cigányhegyi gyermek- és ifjúkori, a mártélyi művésztelepi és a marokkói úti élmények hatásai – , de mellettük felfedezhető egy sajátos gondolkodásmód is, ami a világ mai jelenségeihez való igazodás útvonala. Az alkotásokat elsősorban a művészre jellemző megnyugtató, sajátos színvilág, a szétáradó fénnyel, virágokkal teli ragyogás jellemzi, ezért ez a szépség kiállítása. A vásznakon azonban egyfajta vibrálás révén korunk feszültségei is meg-megjelennek. 

Súlyos balesetet szenvedett

– Botos Zoltán 2016-ban súlyos balesetet szenvedett, s csak többhavi gyógykezelés révén, nagy önakarattal sikerült talpra állnia. Lezuhant, hogy találkozzon Jézussal, hogy rátaláljon Istenre, a hitére – mondta Csernák Edit. – S ha van útitárs, talán nem is kell annyira keresni az utat sem. Mert van olyan út, ami eltéveszthetetlen, ami visz magától, ami a miénk és senki másé. Szerencsés ember, aki a sajátjára rátalál – összegezte gondolatait Csernák Edit. Neki – és mindenki másnak is, akinek szerepe volt e tárlat létrejöttében – Botos Zoltán köszönetét fejezte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában