Mihályfi-gyűjtemény

2024.04.12. 17:40

Derkovits Gyula ikonikus alkotásait állították ki a salgótarjáni múzeumban

A két világháború közötti magyar művészet egyik legkiemelkedőbb alakjának figyelemreméltó alkotásaiból nyílt kiállítás péntek délelőtt a Dornyay Béla Múzeumban. Az intézmény Mihályfi-gyűjteményében őrzött Derkovits Gyula-remekművek számos ikonikus jelenetet – Golgota, Utolsó vacsora, Menekülő asszonyok – ábrázolnak.

Sipos Nina Vivien

Bakos Katalin nyitotta meg a kiállítást

Forrás: Nool

Fotó: Sipos Nina

A Dornyay Béla Múzeum legértékesebb képzőművészeti gyűjteményéből, a Mihályfi-kollekcióból nyílt kiállítás a kulturális intézmény galériájában, amely bemutatja Derkovits Gyula, a két világháború közötti magyar képzőművészet egyik legmarkánsabb grafikusművészének alkotásait. A tárlatot a festő születésének 130. évfordulója alkalmából állították össze. A megnyitón a művészetkedvelő közönség mellett a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulói és a Mihályfi család tagjai is jelen voltak.

A rendezvényt a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendékének furulyajátéka nyitotta meg, majd dr. Fodor Miklós történész, dr. Shah Gabriella múzeumigazgató és dr. Bakos Katalin művészettörténész mondott beszédet.

"Minden új nemzedéknek fel kell fedeznie a maga Derkovitsát"

Shah Gabriella kiemelt:  aDerkovits-alkotásoknak mindössze egy töredékét tekinthetik meg a látogatók a kiállítás keretein belül, ugyanis a Mihályfi-gyűjteményben körülbelül 100-110 anyagot őriznek, amelyeket a szombathelyi származású festő készített művész pályafutása során. Hozzátette továbbá, hogy a közeljövőben a múzeum tervez egy virtuális tárlatot létrehozni, hogy Derkovits Gyula összes remekművét megcsodálhassa majd a múzeumkedvelő közönség. 

Derkovits Gyula műveit állították ki a múzeumban
Fotó: Sipos Nina / Forrás: Nool.hu

 

– Derkovits Gyula és alkotásai korábban több generáció számára is unalmas tankönyvi anyaggá szűkült, a rendszerváltás után pedig teljesen elfelejtődött. 2014-ben törekedtünk újra aktuálissá, élethűvé tenni ezt az átütő erejű életművet, amelynek szenvedélyessége, a társadalmi igazságtalanságok elleni lázadása valóban példaértékűnek számít. Hiszem, hogy minden új nemzedéknek fel kell fedeznie a maga Derkovitsát, és ebben a mozzanatban egy csillogó kis szem lehet ez a tárlat – fogalmazott Bakos Katalin.

Igazi képzőművészeti gyöngyszemek

Ezután Bakos Katalin részletesen beszámolt a magyar festő lenyűgöző életútjáról, művészetéről és technikáiról, külön kiemelve a galéria falain látható aktokat, a Golgota és az Utolsó vacsora című műveket, illetve a Dózsa-sorozat műalkotásait. Az utóbb említett összeállítás gondolata a bécsi elvtársaktól eredt, Derkovits Gyula az ő ösztönzésükre fába metszette a magyarországi parasztlázadás harcait és annak hős alakjait. 

Dózsa-sorozat
A könyvtárakból Acsády és Eötvös műveit hozza haza, s elmerül a történelem tanulmányozásába. Először kisméretű, levelezőlap nagyságú metszetekre készít tervet, így olcsóbb és könnyebb a terjesztése. De úgy magával ragadja a parasztforradalom hatalmas ereje, hogy képtelen az aprólékos pepecselésre. A Kiss Ernő-féle üzletben a falemezek között kutatva tizenegy darab gyönyörű körtefalemezre bukkan, képtelen ellenállni, megvásárolja az aránylag hatalmas méretű lemezeket a hozzájuk való fafaragó szerszámokkal együtt – szól a Dózsa-sorozat létrejöttének története, amely a Dornyay Béla Múzeumban is olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában