Ajándék

2024.04.25. 11:30

Felszentelték a Kossuth-díjas szobrászművész balassagyarmati Szent György-szobrát

Párkányi Raab Péter Kossuth díjas szobrászművész Balassagyarmatnak ajándékozta Kolozsvári Márton és György Sárkányölő Szent György lovasszobrának másolatát. Az alkotást, a győztes küzdelem jelképeként a városházán állították fel, amelyet Szent György-napján Turai János kanonok-plébános megáldott.

Lukács Zsófia

Turai János plébános megáldja a Szent György-szobrot a városházán

Fotó: Csach Gábor / Facebook

Turai János a Szentháromság-templom kanonok-plébánosa áldásával elfoglalta végleges helyét Párkányi Raab Péter ajándékszobra a Városháza díszlépcsőházának felső szintjén.

– Párkányi Raab Péter Kossuth díjas szobrászművész, barátom, városunk díszpolgára harminc évvel ezelőtt, még mesterszakos művészeti főiskolásként készítette el Kolozsvári Márton és György 1373-ban bronzba öntött Sárkányölő Szent György lovas szobrának másolatát. A török idők óta Prágában lévő eredeti művet leghűbben ábrázoló, illetve kiegészítő másolat a Városháza díszterme előtti aulában került felállításra. Talapzatát Barankai Péter a GAMESZ polihisztora készítette el – számolt be róla Csach Gábor polgármester.

Kovácsok, katonák és rendőrök védőszentje is a sárkányölő

Hozzátette, hogy az eredeti, tavaly épp 650 éves műalkotás Európa antikvitás utáni első öntött bronz lovasszobra volt. A kolozsvári magyar testvérpár keze nyomán három, szintén híres, ám megsemmisült bronzszobor mellett (Szent István, Szent Imre és Szent László) ez volt a negyedik, amely a középkori Nagyváradot díszítette. A török háborúk idején 1598-ban Rudolf császár "rabolta el" a prágai várba. A millennium után állítottak fel róla három másolatot Kolozsváron és Budapesten a Halászbástyánál illetve az Epreskertben.

Csach Gábor úgy fogalmazott: Szent György nagy tiszteletben álló közbenjáró, a kovácsok, katonák és rendőrök védőszentje. Előképe minden emberi kultúra mítoszaiban jelen van Herkulestől, Perszeuszon át Siegfriedig. Allegóriája a bátorságnak, a hitnek és a gonosz elleni győztes küzdelemnek. Csodás ajándék. Köszönjük Péter!- tette hozzá a város polgármestere.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában