Tárlat

2024.04.04. 17:25

Bolygón innen, Földön túl: nosztalgiát ébreszt A kis herceg című kiállítás Salgótarjánban

Különleges időszaki kiállítás nyílt meg a múzeum- és művészetkedvelők előtt április 4-én, csütörtökön délelőtt a Dornyay Béla Múzeumban, amely Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb művéből, A kis herceg című regényből készült.

Sipos Nina Vivien

Gyermekmosolyban sem volt hiány a rendezvényen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Idén ünnepli megjelenésének 81. évfordulóját Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című világhírű és sikeres alkotása, amelynek alkalmából egy rendkívül látványos és játékokkal teli, ideiglenes kiállítás nyílt meg az érdeklődők számára a Dornyay Béla Múzeumban csütörtökön délelőtt. 

Felnőtteknek is megszívlelendő bölcsességeket tartalmaz a 81 éve megjelent mű
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az eseményen a múzeumkedvelők elé tárult a francia regényíró jól ismert könyvében illusztrált varázslatos világ három dimenziós formában, továbbá a különféle bolygók és azok lakóinak története képek és idézetek által, akiket egyenként látogatott meg a szőke kis herceg a mesében. A berendezéseket, játékokat, és a szimbolikus jeleneteket ábrázoló litográfiákat a Szegedi Móra Ferenc Múzeumból hozták el ezúttal Salgótarjánba, hogy itt is megcsodálhassa a közönség a különleges kiállítást. 

A tárlat műsorában közreműködött a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, Bodrogi Flóra oboán, illetve felkészítő tanára, Szabó Istvánné zongorán.

Felnőttként sem szabad elfeledkezni a gyermekkorról

Krajcsi Mónika, a salgótarjáni intézmény kulturális menedzsere köszöntötte a résztvevőket, a érdeklődőket, valamint a Mackóvár Központi Óvoda gyermekeit és óvodapedagógusait, majd dr. Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere mondták el beszédüket. 

– A kis herceg című regény az, amelyet érdemes gyermekkorban és felnőttként is elolvasni, hiszen mindig mást mond és más üzenetet ad át, akárhányszor olvassuk. Ahogy Exupéry is mondja, nem szabad elfeledkezniük a felnőtteknek a gyerekkorukról és arról a szemléletről sem, amit gyerekként képviseltek. Reméljük, hogy ez a kiállítás az installációk és a múzeumi foglalkozások révén megszeretteti majd mindenkivel A kis herceg című alkotást – fejtette ki gondolatait Shah Gabriella.

Ki is lehetett próbálni a kiállított játékokat

Rostás Mónika, a szegedi Móra Ferenc Múzeum közművelődési szakembere a múzeumban látható jelképes tárgyak, bolygók, és a könyv szereplőinek történetét mutatta be interaktívan, amit érdeklődve hallgatott mind a közönség, mind az óvodások. A megnyitót követően ki is lehetett próbálni a kiállított játékokat, illetve közelebbről megtekinthették a résztvevők az installációkat, az idézeteket és az akvarell lenyomatokat. 

Antoine de Saint-Exupéry, francia író és repülőgép-pilóta világsikerré vált A Kis herceg című könyvét 1943-ban jelentette meg először New Yorkban, majd utána Franciaországban, végül pedig a világ minden tájára eljutott a kötet. A kötet az emberi társadalom karikatúrája, ennek ellenére az ősi bölcs tanítások örökké tartó igazságára is felhívja a figyelmet az műremek írója.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában