Múzeum

2024.04.05. 18:34

Attila örökösei– A hunoktól az Árpád-házig címmel nyílik kiállítás Gyarmaton

A Magyar Természettudományi Múzeum történeti embertani és archeogenetikai tárlata április 6-tól május 5-ig vájra az érdeklődőket a Vármegyeházán Balassagyarmaton.

Lukács Zsófia

Mint arról korábban beszámoltunk: 5 kiállítás is érkezik a Vármegyeházára az idén. A Jégkorszak című tárlat után a múzeum következő tárlata nyílik meg április első hétvégéjén. A kiállítás egy olyan kutatás jelenlegi eredményeit mutatja be, amelyek a magyarság származástörténetébe, egy nép kialakulásába és vándorlásába engednek bepillantást – olvasható a Magyar Természettudományi Múzeum tájékoztatójában.

Mint írták, Az Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig című kiállítás több kultúrát és korszakot foglal magában. Közöttük az összekötő kapcsot a Kárpát-medence jelenti, ahol három keletről érkezett nép (hunok, avarok és magyarok) nemcsak megtelepedett, de jelentősen befolyásolta a középkori Európa történetét. A hunok, az avarok, a honfoglaló magyarok és besenyők embertani és archeogenetikai kutatásának eredményeit egy-egy, konkrét régészeti ásatásról származó embertani leleten keresztül külön egységekben mutatja be.

A kiállítás dióhéjban ismerteti a történeti embertan, az archeogenetika és az arcrekonstrukció készítés alapjait. Ezt követően a látogatók megismerhetik a modern tudományos kutatások irányait, szempontjait és lehetőségeit. A kiállítás az egyelőre feleletre váró kérdésekre a lehetséges válaszokat gondolatébresztő jelleggel, feltételes módban fogalmazza meg. A koponyák többségéhez arcrekonstrukció társul. Az újraalkotott arcok között megtalálható két Árpád-házi dinasztiából származó leszármazott, III. Béla király (1172–1196) és Béla macsói herceg arcmása is. A tragikus kegyetlenséggel lekaszabolt Béla herceg (†1272) arcrekonstrukciója újdonságnak számít.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában