Jegyzet

2024.03.09. 11:10

Vallomás

Csongrády Béla

Bárkinek is jutott eszébe, remek ötletnek bizonyult, hogy a József Attila Művelődési Központ bejáratánál Előtér Galéria néven kiállítóhely létesüljön. A már jó ideje létező helyszínen számos tárlatot, bemutatót tekinthettek már meg az intézménybe alapvetően más céllal érkezők, vagy éppen direkt a falakon látható – Kő Pálnak az intézmény névadójáról készült reliefjét körülölellő – művek miatti látogatók. 
Az évek során kialakult gyakorlat szerint rang lett e helyütt kiállítani. Az összefüggés azonban esetenként fordítva is igaz: azaz éppen az alkotó emeli a galéria ázsióját. Így van ez jelenleg is, minthogy Kovács Bodor Sándor fotográfus, operatőr, rendező Az én városom című, minap megnyílt kiállítása komoly esztétikai értékkel és élménnyel gazdagítja a látogatókat.

A huszonkét fekete-fehér kép magas fokú szakmai tudásról és példaszerű lokálpatriotizmusról tesz tanúbizonyságot. Az alkotó gyermekkorában Vácról került Zagyvára, Salgótarján egyik városrészébe. Itt nőtt tehát fel, e helyütt élte át az ifjúkori éveket, amelyek egy életre meghatározták – mint a vallomásszerű fotók is igazolják – végleges lakóhelyéhez való mély érzelmi és tudatos értelmi kötődését. A képek sajátos látószögből láttatják az épületeket, épületrészeket, lépcsőket, padokat, erkélyeket, a különböző korú emberek testbeszéddel kifejezett viszonyát, hangulatát. Több felvétel kötődik a garzonházhoz, a Fő térhez. Kiválóan érvényesül Varga Imre Radnóti-szobra, a mártírköltő mozdulatlanságban is beszédes alakja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában