Vadászati kultúra

2024.03.16. 06:55

Vadászkürtösök találkoznak Bárnában a hosszú hétvégén, már 15. alkalommal

Vadászkürtök hangja száll a völgy felett ezen a hétvégén: ismét megrendezik e hangszer kedvelőinek tanulással egybekötött találkozóját a bárnai vadászházban. A kürtölés a hagyomány része, egyre népszerűbb.

Nool.hu

Csoportkép a vadászház lépcsőjén

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

A 15. alkalommal megtartott találkozó főszervezői a kezdetektől fogva a salgótarjáni Szalai Zsolt és Fekete Zoltán, valamint az egyházasgergei Szukán Csaba. Valamennyien a nyolctagú Nógrád Vármegyei Vadászkürt Együttesben fújják. Portálunknak elmondták, hogy a képzést az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Vármegyei Területi Szervezete támogatta idén, csakúgy, mint a korábbi években, a pénteki megnyitót is Szabó László, a szervezet titkára ­tartotta.

Kovács Gábor, a Vadászkamara Kürtegyüttes tagja vezeti az egyik foglalkozást
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

Kifejtették: a rendezvény fő célja, hogy a vendégek elmélyítésék vadászkürtös tudásukat. Ehhez a nagy múltú, a hangszer kezelésében profi tagokat felvonultató, 2018-ban és 2023-ban is Európa-bajnoki címet elnyerő Vadászkamara Kürtegyüttes tagjai vannak segítségükre, csakúgy, mint az elmúlt 15 évben. Idén Schwarcz Balázs, Palatinus Ferenc, Kovács Gábor és Tápai Balázs oktatja a különböző tudásszint szerint beosztott résztvevőket, továbbá eljött az együttes egyetlen hölgytagja, Gyurik Rita is.

Volt már vendég a Kárpát-medence minden tájáról

A találkozóra az elmúlt másfél évtized alatt az egész Kárpát-medencéből jöttek az érdeklődők, idén székelyföldi, felvidéki, Békés, Tolna és Vas vármegyei vendégek érkeztek. Ott vannak a Székely Vadászkürt Egyesület is képviselői is: Tankó Attila, a sepsiszentgyörgyi székhelyű egyesület elnöke portálunknak elmondta, hogy Bárnában fertőződtek meg a vadászkürtölés szenvedélyével. Egyesületük 2022 óta működik, jelenleg nyolc taggal. 

Hozzátette: az érdeklődés egyre nő a vadászkürtölés iránt, mind több vadászati témájú rendezvényre és vadászatra hívják őket, de voltak már temetésen és esküvőn is. Idén bemutatkoutak a budapesti FeHoVa kiállításon, május 17-e és 20-a között pedig a harmadik székelyföldi kürtöstalálkozó aktív szereplői lesznek. Terveik szerint a jövőben több gyermekrendezvényen is részt vesznek, Erdélyben is terjesztve és népszerűsítve a kürtölés szép vadászhagyományát.

Együtt a csapat a nyitónapon. A kürtölés szép hagyománya egyre népszerűbb
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

Héjja Krisztián, a Kiskunsági Vadászkürt Egyesület elnöke elmondta, hogy már 12 éve jár Bárnába, a 12 tagú egyesületből most ketten jöttek el. Hozzátette: az egyesületet 2016-ban jegyezték be, azóta sok szép eredményt tudhatnak maguk mögött. A legnagyobb sikerként említette, hogy a Nimród Vadászújság szignálpályázatán is nyertek, amit a 30. FeHoVa szakkiállításon adtak át a kiírónak. Kifejtette: februárban megalakult a Kárpát-medencei Vadászkürtösök Klubja, négy országból érkezik a tagság, ősszel pedig felvidéki találkozóra is készülnek, csakúgy, mint a többi vadászkürtös csapat.
A vadászkürtösök vasárnapig élvezik a Bárnavad Kft. vadászházának vendégszeretetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában