Művészi bemutatkozás

2024.03.02. 11:55

Salgótarjánból indult útjára az iskolagalériák országos hálózata

Mint a minap a Bolyai János Gimnázium Derkovits Gyula Iskolagalériájában a műsorközlő diák is elmondta: ötvenhét évvel ezelőtt az intézményből Czinke Ferenc festő és grafikus, Munkácsy-díjas, érdemes és kiváló művész kezdeményezésére indult el a már régen az egész országot átszövő hálózat. Elsőként a városban lett nemes hagyománnyá e sok értéket felszínre hozó, bemutató gyakorlat.

Csongrády Béla

Aktok között címmel nyílt kiállítás a Bolyai galériájában

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Galériát neveztek el a volt diákjukról

Példa erre a közelmúltban gyors egymásutánjában, két iskolában is kaput nyitott tárlat, ráadásul az egyik esetben a galéria elnevezésére is sor került. 
Az Acélgyári úton, az egykori kohászati üzemek tőszomszédságában található Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményben működő kiállítóhely Brunda Gusztáv – az egykori szakmunkásképző intézet szerszámkészítő tanulója – javaslatára ezentúl egy helyi festőművész, Hegedűs Morgan – aki szintén egykoron ebben az épületben működő ipari szakmunkásképző intézetben lakatosnak tanult – nevét viseli.

Mi sem természetesebb, hogy a megnyitóbeszédet Brunda Gusztáv tartotta. Mielőtt Hegedűs Morgant jellemezte, utalt a város 1980-as években pezsgő, országosan is joggal figyelmet keltő képzőművészeti életére. A mintegy tucatnyi kiemelkedő alkotó számos helyi, regionális és országos programmal jelezte a nógrádi megyeszékhely elkötelezettségét a művészetek ezen ága iránt.  Az ifjabb generáció sokra hivatott tagja volt Hegedűs Morgan is. 

Élete és munkássága, és mindenekelőtt hátrahagyott művei teszik méltóvá, hogy volt iskolájában legyen ismert a művészete.

Mint Radics Sándor iskolaigazgató lapunk kérdésére elmondta, ezúttal – a galéria névadó ünnepségén – iskolájuk tanulóinak műveiből nyílt kiállítás, és júniusra tervezik összegyűjteni Hegedűs Morgan jó néhány képét, hogy egy időre azok kerüljenek az immár róla elnevezett galéria falára, és szembesüljenek velük a manapság ott tanulók. 

Aktok között járnak a Bolyai kiállításán

A Bolyai János Gimnázium Derkovits Gyula Galériájában ugyancsak képzőművészeti kiállítás nyílt a napokban. Az intézmény aulájában Pampuryk Péter fiatal salgótarjáni képzőművész mutatta be sokrétű munkásságának egy részét: főleg pasztellrajzokat, portrékat, mezítelen női testeket ábrázoló képeit. 

Az utóbbi művek annál is inkább megkerülhetetlenek, mert a kiállítás az Aktok között címet viseli.

 Az alkotó műhelyébe egy pályatárs, Manga János segítette bevezetni a diákhallgatóságot, illetve a megjelent vendégeket. 

Ebből is kiderült, hogy Pampuryk Péter éppen ebben a középiskolában érettségizett, s eredendő tehetségét – mások mellett – Földi Péter Kossuth-díjas festőművész rajzszakkörében ugyancsak pallérozta. Egyébiránt Manga Jánossal is ott ismerkedtek meg. Pampuryk Péter felsőfokú végzettségét Budapesten, a képzőművészeti főiskolán végezte, s az elmúlt években dolgozott iparművészként, reklámgrafikusként is, egy ideje már szabadúszóként, azaz szellemi szabadfoglalkozásúként keresi a kenyerét. 

Előszeretettel rajzol szénnel is
Pampuryk Péter műveinek egyik jellemzője – emelte kis Manga János –, hogy előszeretettel rajzol szénnel, a másik pedig, hogy a nagynevű Barcsay Jenő egyik tanítványától tanulta az anatómiát. S ez a tudás igencsak visszatükröződik alkotásain. Gyakran jelenít meg portrékat és angyalokat is. Egyébiránt Pampuryk Péternek egy ideje van kiállítása a vármegye salgótarjáni székházában is. A helyi bemutatkozásokon kívül volt már kiállítása Budapesten, Esztergomban, Siófokon, Sopronban és Székesfehérvárott is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában