Színház

2024.03.10. 21:28

Salgótarjánban vendégszerepeltek, országszerte missziót teljesítenek

Mint sokan mások, a huszadik század eleji Nyugat munkatársai, szerkesztői közül, Szép Ernő (1884-1953) is sikeresen kacérkodott számos műfajjal: költőként, prózaíróként, publicistaként, sanzonszerzőként, színpadi szerzőként is ismertté tette a nevét.

Csongrády Béla

Jelenet az előadásból

Forrás: Déryné Szíház

Utóbbi szerepkörében olyan műveket hagyományozott az utókorra, mint például a Kávécsarnok, a Lila ákác, a Vőlegény, vagy a Május. Ez utóbbit nem mellesleg a helyi Zenthe Ferenc Színház közvetlen elődje, a Vertich színpadstúdió is bemutatta 2005 tavaszán.

Szép Ernő darabjaira jellemző egyfajta sajátos, úgymond hangulatteremtő stílus, témában pedig a boldogságkeresés, gyakran a viszonzatlan, viszonozhatatlan szerelem. Többek között ez a jellemzője az 1918-ban írt, először 1920-ban a Belvárosi Színházban színre vitt színművének, a Patikának is, amelyet az utóbbi évtizedekben a Kaposvári Csíky Gergely Színház Kaposvárott 1972-ben, az Új Színház a fővárosban mutatott 1995-ben. E héten ezzel az darabbal a Zenthe kamaratermében a Déryné Színház társulata vendégszerepelt. A premier sem volt régen: február 25-én Budapesten a Déryné Központban. Ebből következően a salgótarjániak az elsők között láthatták az új produkciót.

Nem tart sokáig ez az állapot

A Patika sztorija arra épül, hogy egy vidéki településre Budapestről – ahová ugyancsak kívülről került – reményekkel telve érkezik Balogh Kálmán a gyógyszerész új, fiatal segédje (Pásztor Márk személyesíti meg) s igencsak elkeserítő állapotokkal találja szembe magát az unalmas – szó szerinti – sárfészekben. A férfiemberek munkájuk végeztével minduntalan kártyáznak, isznak, divatos refréneket kornyikálnak az alig működő zenegép hangjaira és mint az örökös, semmitmondó vitáik, veszekedéseik is bizonyítják, a szabatos beszéd sem igazán a sajátjuk. Kálmán egy darabig reméli, várja, majd talán sürgeti is azt az életformát, amely különbözik az eddigitől, s amelyben, amelyért érdemes élnie, küzdenie. S mintegy tudat alatt valami hasonló életérzés jellemzi a patikus (Kaszás Mihály alakítja) feleségét, (Tarpai Viktória játssza) is. Mechanikusan ismétlődő, kiüresedett gesztusokkal éli mindennapjait s boldogtalanságára is csak akkor döbben rá, amikor egy váratlan éjszakai kaland során Kálmán fellángoló szerelmi vallomása szembesíti eddig életével. Ez a rózsaszín köd borította állapot azonban nem tart sokáig, hiszen az éj közepén megérkezik a részegségtől beteg férje, akit szokás szerint ápolnia kell, s minden visszazökken a megszokottságba. A két felvonásban színre vitt előadást Mészáros Tibor rendezte, s a második részben sikerült jobban megéreztetni a Szép Ernő megrajzolta hangulatot. Az első részben lehetett volna kevésbé harsányan, fékeveszetten is érzékeltetnie a duhajkodás légkörét. Jó atmoszférateremtőek Ondraschek Péter díszlet- és jelmeztervei.

Előnyös a salgótarjáni társulat részére

­A Déryné Program elnevezésű sorozat 2020-ban indult azzal a céllal, hogy az országban sokfelé, ellátatlan kistelepülésekre is eljuttasson klasszikus és modern színművészeti érékeket. A Zenthe Ferenc Színház – mint Susán Ferenc megbízott igazgató, Sándor Zoltán művészeti vezető és Imre Ildikó értékesítési vezető lapunk érdeklődésére elmondta – kettős minőségben is részese e kulturális missziónak. Egyrészt repertoárjukból – amelyet eredeti célkitűzéseiknek megfelelően, eleve népszínházi gondolatkörben állítanak össze – évente hat-nyolc darabot kiválaszt és tájoltat a Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgatóságával működő Déryné Művészeti Nonprofit Kft. szakmai vezetése. A jelenleg is tájoló kilenc zenthés előadás között van például az Ördög, a Szent Péter esernyője, a Játszd újra, Sam! vagy a Csókos asszony című operett. A másik vonatkozás ugyancsak előnyös a salgótarjáni társulat részére is, minthogy a pályázat révén negyedévente ideirányított két-két darabbal alaposan színesedik, gazdagodik a közönség számára felkínált lista. S a nézők élnek is e lehetőséggel. Annál is inkább, mert rendkívül olcsó – mintegy szimbolikus – az egységesen kétszáz forintos belépőjegy. Ez is magyarázza, hogy a rendszerint a kamarateremben fogadott előadások teltházasak, hiszen a mindössze kétszázhúsz ülőhely gyorsan gazdára talál. De rendeztek már sikeres dérynés programokat a nagy színházteremben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában