Festészet

2024.03.20. 13:56

Rembrandt világa is megihlette a cserhátsurányi festőt

Lakatos László cserhátsurányi festőművész a klasszikus nagymesterek kedvelője. Rembrandt titokzatos Éjjeli őrjárat című festményét és önarcképét is vászonra vetette, több mint 2000 darabból áll alkotásainak gyűjteménye.

Lukács Zsófia

Lakatos László képeinek tárgya elsősorban a természet, a táj, a hegyek, a beomlott házak, az egyszerű falusi emberek

Forrás: Beküldött fotó

Lakatos László Balassagyarmaton született, majd a szügyi általános iskolai tanulmányai után bútorasztalosként végzett és ebben a szakmában is dolgozott az Ipoly-parti városban. A diákévek alatt találkozott Farkas András festőművésszel, akit első mesterének tekint és ő szerettette meg vele Rembrandt ábrázolását. Autodidakta festővé vált, országszerte nyíltak kiállításai, munkásságát Horváth Endre-díjjal is elismerték. Jelenleg Cserhátsurányban él és alkot. 

Képeinek tárgya elsősorban a természet, a táj, a hegyek, a beomlott, roskatag házak, az egyszerű falusi emberek világa. Alkotásaiban a lírai realizmus megvalósítására törekszik. Technikai eszközrendszere a tollrajz nemes egyszerűségétől a rézkarcon, a diópácon, a linómetszeten, az akvarellen át az olaj alkalmazásáig terjed, s ez utóbbi áll hozzá a legközelebb.

A klasszikus nagymesterek kedvelője

Alkotásain az impresszionista festők ábrázolása elevenedik fel. A művész a klasszikus nagymesterek kedvelője, az impresszionista festők közül Monet is hatással volt rá. Nem csak olajjal fest, hanem grafikákat is alkot, emellett verseket ír.
– Tornyai és Rembrandt világa áll hozzám a legközelebb. Értékvesztett világunkban az ő képeikben találtam meg azt az emberséget, amely nem változik és egyértelműen tükrözik a nemi szerepeket is. Reprodukciók alapján festem a képeiket és a saját ihletésű festményeimhez is az ő színvilágukban gondolkodom, valamint a fény és árnyék ábrázolásánál is – mondta el portálunknak Lakatos László.

Önmagának fest

Az első Rembrandt festményét, a Jan Six portréját 1987-ben festette.
 – Nem a világnak akarom bizonyítani, hogy festő vagyok, hanem magamnak festek, akvarelleket és grafikákat is. Kétezer darab körül van a festményeim száma. Többet eladásra is szánok, ezek között szerepelnek természetképek, Rembrandt önarcképei is és más barokk stílusú festmények is – tette hozzá a festőművész.

Verseket is ír
A versírás sem áll tőle távol, amelyekben a világ aktualitásaira és a szerelemre reflektál. – Az idő magába zár, kor hozzá a foglalat, benne az ékkő legyél te magad – fogalmazta meg az ars poeticát a festőművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában