Elismerés

2024.03.07. 11:45

Nógrádban elsőként kapott Látópont címet Buják

Látópont címmel gazdagodott a település, amelyet Dabason adtak át a közelmúltban.

Nagy Orsolya

Látópont címmel gazdagodott a település, amelyet Dabason adtak át a közelmúltban.

Forrás: Beküldött fotó

Vargáné Andrea, a Glatz Oszkár Művelődési Központ és Könyvtár vezetője portálunknak elmondta, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodája hívta fel a figyelmet erre a lehetőségre, amelyre pályázni kellett. Hozzátette: ezt a díjat a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület hirdeti meg minden évben. A Látópont célja, hogy országos szinten összegyűjtsék azokat a helyszíneket, ahol könnyen megérthető, továbbadható jó gyakorlatok vannak.

Negyven éven keresztül alkotott a faluban

– Bujákon ez a jó gyakorlat Glatz Oszkár, híres festőművész hagyatéka. Két évvel ezelőtt ünnepeltük születésének 150. évfordulóját. Akkor számos program valósult meg a településen. Az egyik kiemelkedő kezdeményezésünk során Glatz Oszkár alkotásait gondoltuk újra. Lefotóztuk ugyanis a mai fiatalokat úgy, mintha a festményen lennének, majd vászonképet készítettünk belőlük. Ezáltal szerepet kaphattak a helyi alkotók és fiatalok is. Szerettük volna visszahozni annak a hangulatát, hogy milyen lehetett Glatz modelljének lenni – idézte fel Vargáné Andrea, aki kiemelte, hogy mennyire fontos a településen élők számára a művész, hiszen mintegy negyven éven keresztül alkotott a faluban.

101 ilyen település van az országban

A művelődési központ vezetője arra is kitért, hogy a Látópont címet viselő települések alkotják a Látópontok hálózatát, akik tapasztalatot cserélhetnek, ha ellátogatnak egymás településeire. Bujákon a Glatz Oszkár Galéria az elsődleges ebben a programban, de szeretnék megmutatni a látogatóknak majd a többi nevezetességet is.

Vargáné Andrea arra is kitért, hogy Buják az első Nógrád megyei Látópont, és nagyon jó érzéssel töltötte el őket ez a cím, hiszen ez egyfajta visszaigazolás is a munkájukról. A Glatz Oszkár Galéria pedig Nógrádikum díjas értékük, és nagy öröm számukra, hogy ilyen módon is tovább tudják ezt éltetni. Összesen 27 település kapott idén Látópont címet, és eddig 101 van az országban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában