Hagyományőrzés

2024.03.10. 11:58

Gyermekekhez kapcsolódó kincsekből nyílik kiállítás Bánkon

Nagy sikert aratott tavaly ősszel Bánkon a „Miénk a Tó!” című múltidéző akció. A kezdeményezés idén folytatódik, méghozzá a gyermekekkel a főszerepben.

Hegedűs Henrik

A Bánki-tó fenntartása huszonöt évvel ezelőtt nagy küzdelmek árán került át a község önkormányzatához, ezt a „győzelmet” ünnepelték meg a helyiek 2023-ban, a negyedszázados évfordulón. Már akkor megkezdődött a gyűjtőmunka annak érdekében, hogy a falu múltjának értékeiből minél több kincs bukkanjon elő, amit a mai feltörekvő nemzedékeknek büszkeséggel mutatnak be. A kezdeményezés komoly népszerűségnek örvendett és a strand bejárata mellett egy kis kiállítást is kialakítottak, amit a településen élők mellett a vendégek egyaránt élénk érdeklődéssel szemléltek. Az ötletgazdák kiemelték: azért tartják kiemelkedően fontosnak ezt a múltat megidéző tevékenységet, mert a mögöttünk hagyott években sok fiatal család költözött Bánkra, és szeretnék, ha nem csak a különleges természeti környezet, hanem a közösség hagyományai is ide kötnék őket.

Mint megtudtuk: ebben a munkában a következő állomás egy, a bánki csemeték mindennapjait, sorsát bemutató tárlat lesz, amelynek megnyitóját stílszerűen május utolsó hétvégéjére, a gyermeknapra időzítik. Éppen ezért kérnek mindenkit, akinek olyan fényképe, tárgya, eszköze található otthon, a szekrény mélyén, a  fiókban, a padláson, vagy akár a fészerben megbújva, amely valamilyen formában a tizennyolc év alatti korosztályhoz kapcsolódik legyen az játék, iskolai füzet, bizonyítvány, tolltartó, ruhácska, vagy akár jelvény , és a kiállítás idejére szívesen kölcsönözné, ajánlja fel erre az időszakra, hogy a szélesebb közvélemény elé kerülhessen. A polgármesteri hivatalban ügyfélfogadási időben szívesen várják ezeket a relikviákat, és a szervezők természetesen ígérik, hogy a tárlat lejártával mindent visszaszolgáltatnak a tulajdonosoknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában