Széppróza

2024.03.11. 17:43

Alternatív irodalomórán kalauzolta az olvasás világába a salgótarjáni közönséget az író

A magyar széppróza napját ünnepelte a Balassi Bálint Könyvtárban hétfőn. A jeles alkalomból Bene Zoltán József Attila-díjas író, publicista, esztéta beszélt a szép számmal egybegyűlt hallgatóságnak arról, hogy hogyan is olvas a mai kor embere.

Veres Edina

Bene Zoltán várta rendhagyó irodalomórára a közönséget

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Különleges alkalom adott okot arra, hogy a Balassi Bálint Könyvtár kitárja kapuit hétfőn az érdeklődők előtt, akik rövid időn belül teljesen meg is töltötték az intézmény földszinti termét. Nagy Mónika, a salgótarjáni székhelyű bibliotéka igazgatóhelyettese portálunk érdeklődésére elárulta: a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük hazánkban a magyar széppróza napját február 18-án. Hozzátette: különböző okok miatt a könyvtárban most nyílt lehetőségük megemlékezni a jeles eseményről.

– A magyar széppróza napja célja, hogy Jókai Mórnak, hazánk egyik legnagyobb regényírójának a születésnapján a szépirodalomra, azon belül is a magyar prózára irányítsa a figyelmet. A Guttenberg Pál Népfőiskola Egyesület, illetve a Magyar Írószövetség szervezésében Bene Zoltán író, publicista, szerkesztő és esztéta érkezett hozzánk a program vendégeként – fejtette ki Nagy Mónika. A szegedi származású Bene Zoltán neve ismerősen csenghet szűkebb hazánk olvasóközönségének. A tavaly József Attila-díjjal elismert író korábban publikált a Palócföld című folyóiratban is, illetve a nógrádi vármegyeszékhelyen sem először járt életében, hiszen néhány évvel ezelőtt egy Palócföld-ankét keretében az akkor megjelent regényéről beszélt a közönségnek.

A hétfőn tartott magyar széppróza napi eseményre a Salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumból, illetve a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumból is érkeztek diákok, akik a többi résztvevővel közösen, Bene Zoltán iránymutatása nyomán egy alternatív irodalomóra keretében járhatták körbe, hogy miért és mit olvasnak az emberek napjainkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában