Nool.hu videó

2024.03.04. 09:21

Aktok közé vezet a salgótarjáni képzőművész kiállítása (videó)

A Bolyai János Gimnázium Derkovits Gyula Galériájában nemrég képzőművészeti kiállítás nyílt. Az intézmény aulájában Pampuryk Péter fiatal salgótarjáni képzőművész sokrétű munkássága tárult az érdeklődő tekintetek elé.

Nool.hu

Mint arról beszámoltunk: főleg pasztellrajzokat, portrékat, mezítelen női testeket ábrázoló képek sorakoztak fel. Az utóbbi művek annál is inkább megkerülhetetlenek, mert a kiállítás az Aktok között címet viseli. Az alkotó műhelyébe egy pályatárs, Manga János segítette bevezetni a diákhallgatóságot, illetve a megjelent vendégeket. 

Ebből is kiderült, hogy Pampuryk Péter éppen ebben a Bolyaiban érettségizett, aki tehetségét Földi Péter Kossuth-díjas festőművész rajzszakkörében is pallérozta. Egyébiránt Manga Jánossal is ott ismerkedtek meg. Pampuryk Péter felsőfokú végzettségét Budapesten, a képzőművészeti főiskolán végezte, s az elmúlt években dolgozott iparművészként, reklámgrafikusként is, egy ideje már szabadúszóként keresi a kenyerét. Pampuryk Péter műveinek egyik jellemzője, hogy előszeretettel rajzol szénnel, a másik pedig, hogy a nagynevű Barcsay Jenő egyik tanítványától tanulta az anatómiát. S ez a tudás igencsak visszatükröződik alkotásain. 

Videónkon keresztül bepillanthattok a kiállítás megnyitójába:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában