Történelem

2024.02.22. 11:51

Zrínyi Ilonáról lesz szó a Rákóczi szabadságharc csatájának romhányi színhelyén

Hegedűs Henrik

Rétság után immár Romhányt is „meghódítja” a magyar nagyasszonyok alakját megidéző, ismeretterjesztő előadás-sorozat.  Szabó Klára, a nyugat-nógrádi vidékhez kötődő kutató tudományos alapossággal vájta be magát a középkori nemesi úrhölgyek világába, akik történelmi, vagy éppen kultúrapártoló tetteikkel örökre beírták magukat hazánk históriás könyvébe.

Romhányban, a község könyvtárában, február 22-én, 17 órai kezdettel ezúttal Zrínyi Ilonáról  szól majd a fáma. A hírneves délnyugat-dunántúli családból származó bátor hölgy édesapja, Zrínyi Péter és nagybátyja egyaránt küzdött Magyarország függetlenségéért, az apát összeesküvés vádjával börtönbe vetette, majd kivégeztette a Habsburg császár és király. Ilona asszony pedig II. Rákóczi Ferenc édesanyjaként hősiesen védte Munkács várát. Nem véletlen tehát, hogy az ő személyiségét tárja elő az 1710-es emlékezetes csata színhelyén a történész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában