Korszerűsítés

2024.02.14. 14:38

Vandálok pusztításai után újult meg a pásztói Romkert Árpád-kori üveghutája

Kisebb korszerűsítés valósult meg a település történelmi városrészén a napokban. Mint arról a helyi múzeum beszámolt, új köntöst kapott az üveghuta.

Nagy Orsolya

Az üveghuta egyedülálló ipartörténeti emléke a városnak

Forrás: Pásztói Múzeum Facebook-oldala

Nagyon szomorú és sajnálatos esett miatt kellett megújítani az üveghutát – tájékoztatta portálunkat dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója.

– Sajnos 4-5 éveként mindig cserélni kell az üveget, ugyanis vandalizmus áldozatává válik. Most az önkormányzat jóvoltából és segítségével sikerült korszerűsíteni, amelyért hálásak vagyunk – mondta dr. Hír János.

Hozzátette: az üveghuta egyébként egyedülálló ipartörténeti emléke a városnak, mivel a 12. században itt már üveget gyártottak. Az igazgató felidézte, hogyan is tárták fel ezt a fontos régészeti értéket.

– Még 1986-ban dr. Valter Ilona régész tárta fel, aki egyébként már Pásztó díszpolgára is. A feltárást követően Ilona nem tudta eleinte, hogy mi is ez. Amikor megtalálta a három kemence alapját, akkor fogott gyanút, így összeszedte a kemence alapok környékén az olvadékokat és a nyersanyag töredékeket, majd elküldte laboratóriumi vizsgálatra. Végül igazolást nyert, hogy itt nyolcszáz évvel ezelőtt bizony már üveget gyártottak – közölte dr. Hír János.

Kifejtette: az ásatás után úgy őrizték meg üvegolvasztó kemencék alapjait, hogy betonkoszorút emeltek felé, majd arra üvegkupolát illesztettek. Ezek alatt vannak az eredeti kemence alapok. Az igazgató bízik benne, hogy vigyáznak majd rá a lakosok, hiszen fontos, hogy az üveghuta jó állapotban legyen, már csak a turizmus miatt is, hiszen számos helyről érkeznek a városba, hogy megtekintsék a többi kulturális érték mellett. Emellett kiemelkedő értéke a városnak, amelyet óvni kell.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában