Színház

2024.02.17. 12:00

Teltházas előadással startolt el a háromnapos színjátszó fesztivál Balassagyarmaton

A Világ és a vége című darabbal vette kezdetét péntek este a 39. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok Balassagyarmaton, amely rengeteg érdeklődőt vonzott. Az ünnepélyes megnyitó után az Udvari Kamaraszínház drámai zenés darabja nyűgözte le a nagyérdeműt.

Lukács Zsófia

Az Udvari Kamaraszínház drámai zenés darabja lenyűgözte a nagyérdeműt

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

Az ország minden pontjáról érkeznek amatőr színi társulatok a Mikszáth Kálmán Művelődési Központba a hétvégén, ahol az idén kilenc csoport versenyzik a neves zsűri előtt. Pénteken este a kamaraterem színházi formát öltött és három napon keresztül fogadja a közönséget, illetve a fellépő társulatokat. Az eseményen Golyán Krisztina, az intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Frankó Viktória, a Kulturális Bizottság elnöke nyitotta meg a rendezvényt.

– Több évtizedes hagyománya van ennek a fesztiválnak. Városunknak nagyon megtisztelő, hogy egy ilyen rangos eseménynek ad helyet, mint az ország legnagyobb amatőr színjátszó fesztiválja. Bízom benne, hogy hamarosan az új színházteremben léphetnek majd színpadra a csoportok – mondta el Frankó Viktória, majd a fesztiválhoz kötődő személyes élményeit is felelevenítette.

A megnyitót követően egy versenyen kívüli gálaelőadást láthatott a közönség az Udvari Kamaraszínház előadásában, amely Wass Albert Jönnek! - Adjátok vissza a hegyeimet! című kisregényeiből készült drámai zenés darab. A zenének és az énekszónak legalább olyan fontos szerepe volt, mint a kimondott szónak, a mozdulatoknak és a különleges fénytechnikának.

A másfél órás darab a két világégés között játszódik, Erdély elvesztéséről szól és arról, az akkor megélt lelki traumákról Andrási Attila Jászai Mari-díjas író, rendező modern stílusában.

A fesztivál szombaton 10 órától versenyelőadásokkal folytatódik egészen éjfélig, amelyeket parti követ hajnalig DJ Rigóval. Vasárnap 10 órától ismét egy színpadi darab következik, majd 11 óra 30 perctől műhelybeszélgetésnek lehet tanúja a közönség. 15 órakor díjátadóval és fesztiválzáróval ér majd véget a rendezvény, amelyen Csőre Gábor színművész is részt vesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában