Vizualitás

2024.02.25. 06:55

Számos díjat nyertek: tárlaton mutatkoztak be a salgótarjáni diákok

Nem azonos jellegű, más-más karakterű intézményként jelent kiemelten fontos szellemi műhelyt a Madách Imre Gimnázium és a József Attila Művelődési Központ klubhelyisége. Egy minapi esemény azonban igencsak összekapcsolta az 1922-ben várossá vált település legelső – immár százegy éves – középiskoláját és a sokféle funkciójú, számos, különféle rendezvénynek helyt adó helyszínt.

Csongrády Béla

A kiállító diákok

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A klub folyamatosan mutatja be a város elmúlt évtizedekbéli – példának okáért Czinke Ferencnek, Iványi Ödönnek, Oláh Jolánnak, Szujó Zoltánnak – és a jelen képzőművészeinek egyéni és alkalmasint csoportos tárlatait. Jelenleg azonban a gimnázium diákjai 9-10-START című kiállításának ad helyet. E programnak többféle oka van. Egyrészt az a következetes, eredményes munka, amelyet a gimnázium emelt óraszámú vizuális kultúra specializációt választó kilencedik és tizedik évfolyamos tanulói Kele Szabó Ágnes tanárnő, kiváló tehetséggondozó pedagógus – aki maga is alkotó ember – vezetésével kifejtenek. Másrészt azok a közelmúltbéli komoly sikerek járultak hozzá, amelyeket a kilencedik és tizedik osztályos diákok elértek.

A minapi megnyitón dr. Huszár Máté alpolgármester mondott köszöntőt. Kiemelte a patinás, általánosan képző, a humán műveltségi területeket kiemelten fejlesztő gimnázium általános érdemeit és méltatta a Nógrádban egyedülálló, immár harmincéves múltra visszatekintő képzési forma jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy a komplex vizuális nevelés fejleszti a tanulók tér- és formaszemléletét, rajzkészségét, esztétikai érzékét, szín- és formakultúráját és nem utolsósorban kreativitását. S mint e kiállítás – amely kilépett a gimnázium Fayl Frigyes Galériájának falai közül – is bizonyítja, színesíti, gazdagítja a város kulturális életét. Természetesen a tisztségviselő is kiemelte, méltatta a bemutatkozás konkrét előzményeit, jelesül a madáchosok által a közelmúltban Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szervezésében immár 11. alkalommal megrendezett Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból ؘ – Tehetségútlevél című országos tudományos diákköri pályázaton elért kimagasló eredményeket.

A városi televízió munkatársa, Győri Csaba által moderált rendezvény két egymással szorosan összefüggő részből állt. Elsőként Kele Szabó Ágnes jellemezte a közösen végzett munkát, majd a kiállított tematikus egységekre – a 9. B az őskorba visszavezető barlang- illetve tanulmányrajzaira, a 9. B és a 10. B. együtt a múzeumban tematikájú műveire és a 10. B iskolafotózás, iskolarajz. szólásmondás, mozaik tematikájú alkotásaira hívta fel az érdeklődők figyelmét. Kiemelte az egyéni képzés és a csoportmunka szerepét, s hangsúlyozta az alapfokú művészeti iskolák felkészítő tevékenységének jelentőségét is. Kele Szabó Ágnes mondandóját követően a diákoké lett a főszerep, amennyiben néhány pályázó, illetve díjazott tartott kiselőadást, azaz fűzött rövidebb-hosszabb kommentárt saját munkáihoz.

Fekete Réka Boglárka (10. B.) elmondta, hogy szívesen fest és rajzol, de ezúttal az Ezer Székely Leány című fotósorozatár – amely a minden év júliusában tartott csíkszeredai néphagyományhoz kapcsolódik – mutatja be. A képek külön-külön is egy-egy történetet rejtenek magukban, de a jelzett tradícióra is felfűzhetők. Arról is beszélt, hogy a csíksomlyói nyeregben a hely természeti, spirituális ereje is hozzájárul a különleges hangulathoz. A tanuló számára az élmény hatását fokozta, hogy édesanyjával és testvéreivel székely népviseletben élhette át. 

Bolla Dorina (10. A) a nővérei hatására kezdett el fotózni. Különösen az állatokat szereti megörökíteni. Vadászat című diasorozata 2. díjas lett egyik legkedvesebb alanyaival, egy vörös macskával és családjával. Tizenkét diája egy történetet, a tyúkok és a kakas megtámadását meséli el. Gecso Boglárka 12. B.) ugyancsak második díjas Kilátástalanságból kilátás című, eredetileg színes, de fekete-fehérre átfordított tizenhárom diájáról beszélt. Ezek mindegyike egy média szakkörös városi sétán készült s különböző hangulatokat idéz meg egy-egy filmcímmel jelölt meg. 

Az első díjas Judák Jázmin (10. B) Természeti esztétikum címmel nyolc képen mutatta be és szakmailag is értelmezte a gimnázium kertjében egy késő tavaszi és kora nyári napon szerzett élményeit. A szintén első díjast nyert végzős (12. B) Bimbatti Roberta Mágikus világok – A konyhai szimfónia című tizenhét diáját értelmezte, rámutatva a konyhákban található eszközök egyszerűségére, formájuk és egymáshoz való viszonyuk néhány különleges sajátosságára. Kotrócz Emília és Káposzta Borbála (12. B) SMIG (azaz Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium) különdíjas mozgóképei önmagukért beszéltek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában